Bułeczki z pesto /Petits pains au pesto/ (8 dużych bułek lub 16 malutkich)
(źródło)
- 700g mąki,
- 360 ml wody,
- 2 płaskie łyżeczki drożdży instant,
- płaska łyżka soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki słodu karmelowego jęczmiennego (opcjonalnie- ja dodałam, gdyż ten dodatek przedłuża ich świeżość),
- 4 łyżeczki pesto bazyliowego (może być domowe)
- żółtko + odrobina mleka do posmarowania bułeczek
Składniki wyrobiłam w maszynie do chleba (oczywiscie można to zrobić ręcznie) - w misie umieściłąm najpierw wodę, oliwę, pesto, następnie mąkę, sól i drożdże. Po wyrobieniu wyjełam ciasto i uformowałam 8 dużych bułek. Odstawiłąm je jeszcze na ok. 1h do wyrosniecia. Posmarowałam je rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypałam ziarnami słoneczka. Piekłąm 30 min. w temp. 180 stopni.
Twarożek z tuńczykiem i szczypiorkiem
- Kilka łyżek twarożku,
- puszka tuńczyka,
- szczypiorek,
- sól, pieprz
Powyzsze składniki wymieszać i przyprawić wedle smaku.
Smaczne bułeczki, doskonałe z pesto :)
OdpowiedzUsuńTakie bułeczki na śniadanie muszą być pyszne;)
OdpowiedzUsuńRobiłam chlebek z pesto i był wspaniały. A te bułeczki wyglądają wprost obłędnie!
OdpowiedzUsuńBułeczki wyglądają wspaniale! Idealne na śniadanie
OdpowiedzUsuńMoja bazylia rośnie, oj rośnie ....a jak juz zrobię z niej pesto to kt qwie, może i bułęczki powstaną:) zapisuje przepis:) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńNie będę ukrywać, najbardziej zainteresował mnie twarożek ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
śliczna ta bułeczka, no a z twarożkiem z tuńczykiem to już w ogóle musiała pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńIwona,
OdpowiedzUsuńte bułeczki,to pesto!
Po prostu wspaniałe.
buleczki wygladaja super!!!
OdpowiedzUsuń