Oto moja propozycja na weekendowy deser. Tiramisu z truskawkami, a jakże! Bazą są biszkopty nasączone kawą i wiśniówką...wytrawna nuta w tym deserze z owocami to dla mnie konieczność.
Tiramisu z truskawkami
- 500g serka mascarpone,
- 250g jogurtu greckiego,
- ok. 400g truskawek,
- 5 łyżek cukru pudru,
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
- pół opakowania biszkoptów,
- filizanka mocnej kawy + 3 łyżki wiśniówki
- kakao do posypania
Serek mascarpone, jogurt, cukier puder oraz cukierwaniliowy miksujemy na gładką masę.
Biszkopty maczamy w kawie rozmieszanej z alkoholem i wykładamy na dno naczynia. Masę serową dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na biszkopty i równo rozsmarowujemy. Posypujemy kakao. Truskawki kroimy w plasterki i częsć z nich rozkładamy na masie. Truskawki przykrywamy pozostałą masą serową, wyruwnujemy. Posypujemy kakao i przyozdabiamy truskawkami.
Deser należy schłodzić w lodówce. Najlepiej, jeśli leżakuje w niej całą noc.
prezentuje się przepięknie.
OdpowiedzUsuńnie wiem czy wytrzymałabym z myślą że takie pyszności leżą w lodówce całą noc:) wygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie desery:)
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze najgorzej z tym chłodzeniem i leżakowaniem. Chce się od razu :-)
OdpowiedzUsuńChoć nie przepadam za tiramisu, wersja z truskawkami zdecydowanie do mnie przemawia:)
OdpowiedzUsuńo wow cóż za widok - obłęd
OdpowiedzUsuńwyglada wspaniale:) mozę zrobie na weekend:) taka mała niespodzianka dla Mężowego i mojego brzuszka:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, szczególnie z dodatkiem truskawek ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Boskie. Jak dla mnie smaczniejsze od klasycznej, kawowej wersji :-)
OdpowiedzUsuńEveryone loves it when individuals come together and share opinions.
OdpowiedzUsuńGreat blog, keep it up!
Also visit my web-site: laxmikant