wtorek, 6 maja 2014

Pierogi ze szpinakiem, ziemniakami, serem feta i z masłem szałwiowym

Co robić w deszczowe sobotnie przedpołudnie majowego weekendu? Lepić pierogi! :) Pierogi ze szpinakiem, ziemniakami, serem feta. Polane masełkiem szałwiowym. Relaks :)
Pierogi ze szpinakiem, ziemniakami, serem feta polane masłem szałwiowym
źródło -  "Kuchnia prawosławna" Tatiana Rużińska


/Podwoiłam ilość poniższych składników/

- 400g mąki,
- 150ml letniej wody,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli


Z podanych składników zagnieść dość ścisłe ciasto (jeśli jest taka potrzeba dodać więcej wody), uformować zgrabną kulkę. Przykryć ściereczką i odłożyć na 30-40 minut.


Farsz:

- 500g świeżego szpinaku

- 200g sera feta
- 3 średnie ziemniaki,
 -3 ząbki czosnku,
- duża cebula
- sól, pieprz
- masło

Ziemniaki obrać, ugotować. Przecisnąć przez praskę.
Szpinak wypłukać, oderwać ogonki i drobno posiekać. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle, dodać szpinak i przecisniete przez praskę ząbki czosnku. Dusić do miękkości. Ostudzić. Puree ziemniaczane dodać do szpinaku, pokruszyc ser feta do masy. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Odstawić na 1h do lodówki, by smaki się przeszły, a farsz nieco steżał.

Masełko szałwiowe:
- kilka łyzek masła,
- pęczek szałwii

Drobno posiekaną szałwię rozpuscić z masłem. Polewać nim pierogi.
Ciasto cienko rozwałkować na blacie oprószonym mąką. Szklanką /kubkiem wykrawać krążki, nakładać na nie farsz i dokładnie sklejać każdego pieroga. Pierogi wrzucamy na gotująca się, osoloną wodę (dodaję do niej odrobinę oleju). Po wypłynięciu na powierzchnię gotować jeszcze 2-3 minuty. Hartować w przygotowanej wcześniej misce z zimną wodą.
Podawać polanę masłem szałwiowym.

4 komentarze:

  1. Pyszne, chętnie bym się załapała! Ja też lepiłam pierogi w weekend :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Lepienie pierogów sprawdza się również w niedzielny pochmurny poranek;) Pyszne nadzienie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze pierogi na świecie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...