piątek, 27 stycznia 2012

Biała pizza z ricottą i pieczonym czosnkiem

Na początek wspaniałego (mam nadzieję) weekendu przygotowałam coś pysznego. Coś białego i aromatycznego. Coś, co urozmaica urozmaicone.... Biała pizza serowa z serkiem ricotta i pieczonym czosnkiem. Ukłon w stronę tych, którzy stronią od jego intensywnego smaku. Nie rezygnujcie z tego detalu - pieczony czosnek, mimo, że delikatny, znacząco wpływa na smak. Warto spróbować, bo pizza jest pyszna....



Biała pizza z ricottą i pieczonym czosnkiem (Pizza blanche à la ricotta et à l'ail rôti)

Ciasto:
- 450g mąki,
- 280 ml ciepłego mleka.
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyzeczka soli,
- łyzeczka drożdży instant,
- oregano

Ja swoje ciasto wyrobiłąm w automacie do chleba. Ale gdy takowego nie posiadanie wystarczy dobrze wyrobić powyższe składniki, zagnieść ciasto w kulkę i odstawić do podwojenia swojej objętnosci ok. 1,5h.
Po tym czasie można formować placki na pizzę (z tej ilości wychodzą dwa - 23cm)



Ponad to:
- trzy duże łyżki serka ricotta,
- dwie łyżki gęstej śmietany (crème fraîche),
- pół główki czosnku,
- sól, pieprz
- cebula - talarki,
- kulka mozarelli,
- starty emmentaler
- tymianek

Czosnek pieczemy w piekarniku ok. 30min. w temp. 180 stopni - nie obieramy go! Pieczenie sprawia,że mięknie i można go wyciskać, jak masło. Wyciśnięty upieczony czosnek łączymy z ricottą i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos odstawiamy na 30 min. do lodówki.
Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy nasz sos, następnie posypujemy startym emmentalerem, przybieramy mozarellą pokrojoną w plasterki, krążkami cebuli i posypujemy tymiankiem.
Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni w dobrze rozgrzanym piekarniku.


Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Piękna kompozycja smaków.
    Białą pizzę lubię o wiele bardziej od pomidorowej.

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak - czosnek! Uwielbiam go w niemal każdym daniu! Pysznie zapowiada się ta pizza!

    OdpowiedzUsuń
  3. widzę, że ostatnio pizzowo na blogach ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubie pieczony czosnek i taka pizza bardzo mi sie podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  5. brzmi kusząco:) i tak też wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda super! ja akurat uwielbiam czosnek i nie wyobrażam sobie takiej pizzy bez jego dodatku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki Dziewczyny za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wszystko co czosnkowe! Taka pizza musi być nieziemska!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne połączenie smaków - podoba mi się. Bardzo lubię pieczony czosnek, w odróżnieniu od surowego. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, o pieczonym czosnku słyszałam że jest pyszny - lekko słodkawy i nie tak ostry jak świeży. Muszę kiedyś w końcu spróbować.
      Pozdrawiam
      Monika

      Usuń
  10. Świetna! Uwielbiam zaglądać do Ciebie. Twoje smaki w moim guście:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło! Wpadaj więc kiedy tylko zechcesz :)

      Usuń
  11. Bardzo mi się podoba to zestawienie smaków! PIeczony czosnek pięknie się komponuje z tymiankiem i ricottą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, masz rację. To zestawienie to strzał w dziesiątkę :)

      Usuń
  12. Have you ever thought about writing an e-book or guest authoring on
    other websites? I have a blog based on the same ideas you discuss and would really like to have you
    share some stories/information. I know my audience
    would value your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.


    Look into my web site view next

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, this piece of writing is fastidious, my sister is analyzing
    these kinds of things, so I am going to tell her.

    Also visit my homepage ... loksim

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawa warstwa. Wygląda naprawdę ciekawie. Ciekawe jaki smak..

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...