Na początek wspaniałego (mam nadzieję) weekendu przygotowałam coś pysznego. Coś białego i aromatycznego. Coś, co urozmaica urozmaicone.... Biała pizza serowa z serkiem ricotta i pieczonym czosnkiem. Ukłon w stronę tych, którzy stronią od jego intensywnego smaku. Nie rezygnujcie z tego detalu - pieczony czosnek, mimo, że delikatny, znacząco wpływa na smak. Warto spróbować, bo pizza jest pyszna....
Biała pizza z ricottą i pieczonym czosnkiem (Pizza blanche à la ricotta et à l'ail rôti)
Ciasto:
- 450g mąki,
- 280 ml ciepłego mleka.
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyzeczka soli,
- łyzeczka drożdży instant,
- oregano
Ja swoje ciasto wyrobiłąm w automacie do chleba. Ale gdy takowego nie posiadanie wystarczy dobrze wyrobić powyższe składniki, zagnieść ciasto w kulkę i odstawić do podwojenia swojej objętnosci ok. 1,5h.
Po tym czasie można formować placki na pizzę (z tej ilości wychodzą dwa - 23cm)
Ponad to:
- trzy duże łyżki serka ricotta,
- dwie łyżki gęstej śmietany (crème fraîche),
- pół główki czosnku,
- sól, pieprz
- cebula - talarki,
- kulka mozarelli,
- starty emmentaler
- tymianek
Czosnek pieczemy w piekarniku ok. 30min. w temp. 180 stopni - nie obieramy go! Pieczenie sprawia,że mięknie i można go wyciskać, jak masło. Wyciśnięty upieczony czosnek łączymy z ricottą i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos odstawiamy na 30 min. do lodówki.
Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy nasz sos, następnie posypujemy startym emmentalerem, przybieramy mozarellą pokrojoną w plasterki, krążkami cebuli i posypujemy tymiankiem.
Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni w dobrze rozgrzanym piekarniku.
Smacznego!
Piękna kompozycja smaków.
OdpowiedzUsuńBiałą pizzę lubię o wiele bardziej od pomidorowej.
O tak - czosnek! Uwielbiam go w niemal każdym daniu! Pysznie zapowiada się ta pizza!
OdpowiedzUsuńwidzę, że ostatnio pizzowo na blogach ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie pieczony czosnek i taka pizza bardzo mi sie podoba:)
OdpowiedzUsuńbrzmi kusząco:) i tak też wygląda:)
OdpowiedzUsuńwygląda super! ja akurat uwielbiam czosnek i nie wyobrażam sobie takiej pizzy bez jego dodatku :)
OdpowiedzUsuńDzięki Dziewczyny za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co czosnkowe! Taka pizza musi być nieziemska!
OdpowiedzUsuńFajne połączenie smaków - podoba mi się. Bardzo lubię pieczony czosnek, w odróżnieniu od surowego. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńno właśnie, o pieczonym czosnku słyszałam że jest pyszny - lekko słodkawy i nie tak ostry jak świeży. Muszę kiedyś w końcu spróbować.
UsuńPozdrawiam
Monika
Świetna! Uwielbiam zaglądać do Ciebie. Twoje smaki w moim guście:-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Wpadaj więc kiedy tylko zechcesz :)
UsuńBardzo mi się podoba to zestawienie smaków! PIeczony czosnek pięknie się komponuje z tymiankiem i ricottą!
OdpowiedzUsuńAniu, masz rację. To zestawienie to strzał w dziesiątkę :)
UsuńHave you ever thought about writing an e-book or guest authoring on
OdpowiedzUsuńother websites? I have a blog based on the same ideas you discuss and would really like to have you
share some stories/information. I know my audience
would value your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.
Look into my web site view next
Wow, this piece of writing is fastidious, my sister is analyzing
OdpowiedzUsuńthese kinds of things, so I am going to tell her.
Also visit my homepage ... loksim
Ciekawa warstwa. Wygląda naprawdę ciekawie. Ciekawe jaki smak..
OdpowiedzUsuń