sobota, 21 stycznia 2012

Rustykalny makaron z soczewicą i boczkiem

To wcale nie śnieg, to nie mróz... To właśnie wiatr trapi mieszkańców tego zakątka Francji. Silne porywy w naszej górskiej okolicy wywołują coraz to większy niepokój. Tak to już jest. Zima w Alzacji jest bardzo wietrzna...w miejsce śnieżnej.
To dlatego przygotowałam ten makaron...by odgonić w głowie ten szum, by poczuć ciepło włoskiej prowincji, by znów nadszedł spokój...




Rustykalny makaron z soczewicą i boczkiem /Pasta con lenticchie e pancetta/
(inspiracja z moimi zmianami z Délices D'Italie L.Werle)
dla 2 osób:

- 100g brązowej soczewicy (ja użyłam zielona),
- 100g boczku pokrojonego w kosteczkę (w oryginale pancetta),
- 2 ząbki czosnku,
- mała czerwona papryczka chili,
- dwie łyżeczki posiekanego rozmarynu,
- cebula pokrojona w piórka,
- 125 ml białego wina (u mnie pinot gris),
- spaghetti bądź linguine
- zielona siekana pietruszka
- oliwa z oliwek, 
- sól, pieprz


Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 25-30min.). W tym czasie na patelni podsmażamy boczek na złoto i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tą samą patelnię z odrobiną oliwy z oliwek wrzucamy cebulę, rozmaryn, posiekaną drobno papryczkę chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili wrzucamy ugotowaną soczewicę i dolewamy wino. Redukujemy płyn. Przyprawiamy jeszcze do smaku solą, ewentualnie pieprzem.

Ugotowany makaron (ilość zalezy od nas) przekładamy na patelnię z soczewiną, dobrze wszystko mieszamy, dodajemy boczek i posiekaną pietruszkę. Serwujemy natychmiast. 

Przyjemnego weekendu dla Was! :)

11 komentarzy:

  1. ale smakołyk zapodałaś mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwsze zdjęcie jest świetne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi to danie odpowiada. Muszę tylko dodać żółty ser - to silniejsze ode mnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :) Wszelka inwencja osobista jest jak najbardziej na miejscu :):) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. très appétissant et délicieux j'aime beaucoup bravo
    bonne journée

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Merci bien Fimere :) C'est tres, tres gentil. Bonne soiree!

      Usuń
  5. Pyszna pasta!
    Z pewnością ukoi Twoją duszę starganą alzackimi wichurami.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste a musi byc wyborne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...