Gdy tylko natknęłam się na ten przepis, jak najszybciej pobiegłam do sklepu po zieloną soczewicę. Miałam przeczucie, że to będzie odkrycie. I jest! Dość nieskomplikowane i szybkie danie (soczewicę można ugotować dzień wcześniej) na sobotni obiad. Do tego chrupiaca, świeżutka bagietka, a potem spacer, bo po takich rozgrzewajacych pysznosciach żaden mróz nie będzie nam straszny!
Z całą pewnoscią to idealne rozwiązanie dla wszystkich amatorów mięsnych jednogarnkowców :)
Gulasz z dodatkiem zielonej soczewicy i kiełbasy
(inspiracja - Cuisine Actuelle - ja zmieniłam technikę przygotowywania, proporcje i kilka skłądników...)
Porcja dla dwojga z dokładką :)
- 150g zielonej soczewicy,
- dwie marchewki,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- puszka pomidorów,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- ok. 250g kiełbasy np. ślaskiej :)
- sól, pieprz
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości - tak ok. 25minut. Przecedzamy. Możemy ją przygotowac dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Następnie kroimy marchewkę na talarki, cebulę w piórka i siekamy ząbek czosnku. To wszystko podsmażamy na maśle na rozgrzanej patelni - przekładamy do garnka. Właczamy mały ogień i dodajemy posiekane pomidory z puszki oraz łyżkę przecieru. Dusimy pod przykryciem ok. 20min. Na tej samej patelni przysmażamy pokrojona w cienkie półplasterki kiełbasę. Gdy marchewka będzie miękka (ale nie rozgotowana!) dodajemy kiełbasę - dusimy wszystko ok. 10 min. po czym dokładamy przygotowaną wcześniej soczewicę. Solimy, pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze wszystko 5 min. i podajemy ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
WYGLĄDA PRZEPYSZNIE, POZDRAWIAM DARIA
OdpowiedzUsuńZielonej soczewicy jeszcze nie jadłam, czas spróbować.
OdpowiedzUsuńZ całą pewnością, jako miłośniczka mięsnych jednogarnkowców, chętnie wykorzystam tę propozycję;)
OdpowiedzUsuńWidzę , że soczewica i u Ciebie w jednym garze króluje;)
OdpowiedzUsuńJa też nie znam zielonej soczewicy, ale Twój przepis spowodował, że chętnie poznam...z kiełbaską i bagietka, w aromatycznym gulaszu...super:-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńdANIA Z SOCZEWICĄ SĄ DOSKONAŁE. A jak jeszcze poeksperymentuje się z różnymi odmianami i kolorami, a każda ma inny sma i czas gotowania, to juz prawdziwe szaleństwo. Pozdr.
OdpowiedzUsuńNo a ja mam właśnie paczkę i tak się zastanawiałam co z niej zrobić:)
OdpowiedzUsuńTen gulasz jest już mój! :)
OdpowiedzUsuńPozwoliłam sobie popełnić w nieco zmodyfikowanej wersji, efekty widać na blogu:)
OdpowiedzUsuńI do not know if it's just me or if perhaps everyone else experiencing problems with your blog. It seems like some of the text within your content are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them too? This may be a issue with my internet browser because I've had this happen previously.
OdpowiedzUsuńThanks
my web-site :: next page
Hey there I am so delighted I found your site,
OdpowiedzUsuńI really found you by accident, while I was researching on Yahoo
for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thanks a lot for a marvelous post and
a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don't have time to go through it all at the moment but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the superb work.
Here is my page losalios
Spot on with this write-up, I truly believe this website needs a lot more attention.
OdpowiedzUsuńI'll probably be returning to read through more, thanks for the advice!
Look at my site :: lonar
Remarkable! Its really remarkable post, I have got much clear idea on the topic of from this paragraph.
OdpowiedzUsuńFeel free to visit my weblog :: ellison
Hello! I've been reading your website for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Humble Tx! Just wanted to mention keep up the excellent work!
OdpowiedzUsuńHere is my web blog ... latinintro
I have read some excellent stuff here. Definitely value bookmarking for
OdpowiedzUsuńrevisiting. I surprise how much effort you put to create this
type of wonderful informative web site.
Also visit my webpage ... hyperthermia