sobota, 18 grudnia 2010

Figa z... kurczakiem ;)

Uprawiane już przez Egipcjan, Greków... skutecznie rozpropagowali je starożytni Rzymianie; były również przysmakiem Ludwika XIV. Foie gras zawdzięcza swoją nazwę ich łacińskiemu odpowiednikowi (która jest zarówno specjalną techniką tuczenia gęsi) -  ficatum. To właśnie Rzymianie karmili gęsi figami, by ich wątroby szybko powiększały swoje wymiary i tym samym, by były smaczniejsze. Obecnie uprawiane są głównie  w Basenie Morza Śródziemnego... to idealne dla nich warunki - słońce, woda i bogata w sole mineralne ziemia oddają im wszystko co najlepsze (wcale im się nie dziwię,że lubią tamte tereny ;)). Figi...



Dość długo zastanawiałam się co przyrządzić z mojego niepozornego słoiczka słodziusieńkiej konfitury figowej.... Bo w końcu nie są to ani świeże figi, ani suszone (do tych ostatnich Polacy są najbardziej przyzwyczajeni) ... więc co z nimi zrobić by było smaczne?

Znalazłam wreszcie wspaniały przepis na figowy sos balsamico Pani Marty Gessler. 
Być może to profanacja, być może nie, ale ja użyłam konfitury figowej zamiast świeżych fig...i muszę przyznać, że efekt był całkiem, całkiem ciekawy... Cierpkość wina harmonijnie połączyła się z octem balsamicznym i karmelową słodyczą fig oraz nabrała przepiękny aromat tymianku.



Balsamiczny sos figowy

Składniki:

- trzy łyżki konfitury figowej,
- 1/3 szklanki czerwonego wina,
- łyżka octu balsamicznego,
- pieprz, sól,
- tymianek

Konfiturę figową połączyć w rondelku z winem, octem i przyprawami. Gotować na małym ogniu ok. 15 min.  
Sos podałam z grillowaną piersią kurczaka. Przepyszne!

1 komentarz:

  1. Danie opisane w taki sposób, że gdyby w tym momencie ten soczysty, dopieszczony figą kurczak zjawił się przede mną to zostałby zjedzony... wraz z zastawą :) Pozdrawiam gorąco !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...