Jogurtowe muffinki z malinową nutką (12 sztuk)
- 1,5 szklanki mąki,
- dwa opakowania kisielu o smaku malinowym (typu "Słodka Chwila"),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 250 g jogurtu naturalnego,
- 60 g masła,
- dżem malinowy
Wszystkie suche składniki połączyć (mąkę, kisiel, proszek do pieczenia, cukier, sól). Masło roztopić w rondelku, schłodzić i wymieszać ze składnikami mokrymi (jajka, jogurt). Następnie dodać składniki mokre do suchych, połączyć wszystko razem. Jeśli ciasto będzie zbyt ścisłe można dodać jeszcze odrobinę jogurtu lub mleka.
Wysmarować formę do muffinek masłem. Wylać porcję ciasta, następnie przykryć łyżką dżemu malinowego i potem znów zalać ciastem. Piec ok. 20 min. w temp. 180 st. Po wystygnięciu dekorować według uznania :)
Z podanych proporcji wyszły mi pulchne, wilgotne, pachnące jogurtem i malinami babeczki. Najlepsze zaraz po wystygnięciu!!
Smacznego!!
takie muffiny muszą smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula
Dziewczyno jestem zaskoczona tymi pysznościami na wspaniałych fotografiach.Ślinka mi cieknie bo jestem taki łakomczuch.Obserwuję twoje inspiracje kulinarne i nie tylko.Bardzo podoba mi się Twój apetyczny styl pisania i gotowania.Jesteś taka młoda jak widać na zdjęciu a taka twórcza i ciepła.
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku życzy DONA
Twoje tez wygladaja super, takie pyszniutkie z tym dzemem malinowym... mniam:)
OdpowiedzUsuńpodoba mi sie u Ciebie i bede tu zagladac:)
Dono - to niezwykle sympatyczne co piszesz, ale chyba daleka jestem od takiego ideału ;)
OdpowiedzUsuńAga - zapraszam serdecznie :)