niedziela, 30 stycznia 2011

Zawijańce jabłkowo-cynamonowe

Jest to dosyć spóźniony post, gdyż te cudowne zawijańce robiłam tydzień temu, ale nie zmienia to faktu, że były przepyszne. Przepis znalazłam na forum cin cin. Nie zmieniłam proporcji, ale mając ochotę na coś 'szarlotkowego' przygotowałam masę jabłkową zamiast cynamonowej. Nie zawiodłam się na tym przepisie, gdyż bułeczki wyszły pyszne, mięciutkie i aromatyczne. Na drugi dzień tak samo dobre. Jedna uwaga z mojej strony....ciasto wcale nie jest takie słodkie, więc albo trzeba zadbać o dosłodzenie nadzienia, albo dodać większą ilość cukru do ciasta.



Zawijańce jabłkowo-cynamonowe

- szklanka mleka,
- dwa jajka,
- pół szklanki cukru,
- 6 łyżek masła,
- ćwierć łyzeczki soli,
- 4 szklanki mąki,
- 2 i 1/4 łyżki drożdży instant,

Nadzienie

- 3 kwaśne jabłka,
-  cukier waniliowy,
- łyżka cukru,
- łyżeczka cynamonu



Mleko lekko pogrzać. Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru, łyżką mąki i 1/4 szklanki mleka - pozostawić na 5 min. Z pozostałych składników wyrobić gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Na stolnicy rozwałkować ciasto (prostokąt) i na nie rozsmarować nadzienie (starte jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem). Zawinąć zgrabną roladkę i ostrym nożem kroić ok. 1,5 cm bułeczki. Ułożyć na blaszce w większych odstępach lub w mniejszych, by bułeczki wyrastając posklejały się. Przykryć ściereczką i znów odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie piec ok. 15 min. w temp. 200 stopni.


Zawijańce są idealne na niedzielne śniadanko, albo na pyszny podwieczorek do kawy :):)

17 komentarzy:

  1. cudowne te bułeczki;) lubię połączenie jabłka z cynamonem;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany ale bym zjadła coś takiego! :)) Baardzo apetycznie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. kusicie tymi zawijańcami z każdej strony ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne ślimaczki! Też je piekłam.Są dobre na każdą okazję.

    OdpowiedzUsuń
  5. cynamon i jabłka w drożdżowym towarzystwie...
    rozkoszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznosci:) takie zawijaski drozdzowe z jablkami... mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie bułeczki :) To dla mnie synonim domu i ciepła. A z szarlotkowym nadzieniem jeszcze nie robiłam. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowny pomysł na zawijasy z nadzieniem jabłkowym. Uwielbiam je piec, a mam skrzynkę jabłek. Następne będą jabłkowe.

    OdpowiedzUsuń
  9. Panno Malwinno - ja też uwielbiam to połączenie

    Pat - Koniecznie musisz je zrobić :)

    Kulinarne-smaki - kusimy, bo są piekielnie dobre ;)

    flusso - dziękuję!

    Amber - to prawda, są dobre na każdą okazję, nawet na drugie śniadanie do pracy :)

    Karmel-itko, Ago - drożdżowe, cynamon i jabłka to jest to!!

    Kasiu - trafiłaś w samo sedno! Zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia jest nieziemski i tworzy cudowną, domową atmosferę :)

    lo - dobry pomysł! Nie pożałujesz. Polecam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności. Na mojej imprezie były ostatnio drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem (choć z góry przyznaję, że je akurat upiekła dla mnie moja Mama:)), i cały czas zastanawiałyśmy się, czy nie smakowałyby świetnie właśnie na słodko, z jabłkiem i cynamonem. Twój wpis i zdjęcia utwierdzają mnie w przekonaniu, że jak najbardziej:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. to taka wersja szarlotki w drożdżówkach :) super

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam!
    A Ty kobieto znów takie pyszności pieczesz.Aż dziw bierze tak wyrosły i takie smakowite.
    Pozdrawiam DONA

    OdpowiedzUsuń
  13. lubie, lubie, lubie:) musze sprobowac. Juz laduja do zeszytu: co mam zrobic:)
    ps. a propos, zrobilam flammkuechen:) tzn Flambe:) mniam, mniam:) musze troche kombinowac z pieczeniem..bo chyba zrobilam ciut za gruby:) ale i tak wyszedl pychotka:D

    OdpowiedzUsuń
  14. ślicznie się prezentują ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...