My się jeszcze tego nie nauczyliśmy...wolimy ser feta od kremowego twarogu, kupujemy szynkę szwarcwaldzką zamiast cudownie pachnącej polskiej wędliny, wolimy angielskie crumble od ciasta z kruszonką... Tak wiem..można to nazwać poznawaniem czegoś nowego, ale czy tak na pewno jest w naszym przypadku? Czy to czasem nie wymówka?
Będąc tu we Francji mogę śmiało stwierdzić, że naprawdę nie mamy się czego wstydzić. To u nas piecze się najcudowniejsze chleby na świecie, to u nas jest najpyszniejszy żurek i barszcz z uszkami, to my mamy wspaniałe sady z pachnącymi jabłkami. To w Polsce można poczuć się swobodnie, gościnnie, nasycić swoje oczy piękną poranną mgłą. Przez to nie potrafię pojąć, czemu nie potrafimy promować własnej pracy, własnego dziedzictwa chociażby kulinarnego (jest takie bogate! od śląska po kaszuby!), dlaczego nie przekazujemy tego dzieciom... I ja także biję się w pierś...
Przepis na poniższą tartę podpatrzyłam w programie podróżniczym o Burgundii. Bardzo mi się spodobał, więc szybciutko musiałam wypróbować to cudo. Mam także nadzieję, że kiedys będę mogła jej skosztować w jakiejś auberge w Dijon ;)
Tarta diżońska / tarte dijonnaise
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 3 pomidory,
- 2 cebule,
- 3 łyżeczki musztardy Dijon,
- świeży tymianek,
- jajko,
- parę łyzek gęstej śmietany,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Polecam, bo tarta jest przepyszna i bardzo prosta :) Z sałatką pasuje na pyszny weekendowy obiad :)
wygląda obłędnie... i faktycznie po przepisie jest prosta :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ta Twoja tarta... aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńŚwietna ta tarta! Prosta, ale dzięki dodatkowi musztardy - z charakterem. No i jak coś jest z tymiankiem - biorę w ciemno;)
OdpowiedzUsuńMusztardowa tarta - niesamowite! To zdecydowanie coś dla mnie! Ostatnio lubię przemycać musztardę do różnych potraw, jeśli tam pasuje...
OdpowiedzUsuńNaprawdę musztarda bardzo pasuje do tej tarty... Nie będziecie żałować :) Affogato ma rację, przez to ma charrakter :)
OdpowiedzUsuńmmm, moj marcinku taka tarte robi, jest wspaniala. Masz racje co do kuchni regionalnej. Wielka racje :)
OdpowiedzUsuńpyyysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńAch, ta tarta wygląda niesamowicie apetycznie :D Hm, zastanawiam się czy jej nie włączyć do swojego francuskiego zestawu :]
OdpowiedzUsuńCo zaś się tyczy lokalnego patriotyzmu gastronomicznego, to może rzeczywiście sporo osób ucieka w inne smaki, gubiąc gdzieś po drodze to, co w naszej, polskiej kuchni najlepsze. Ale powiem Ci, że nie ma nic smaczniejszego od naszego polskiego oscypka, lubelskiego sękacza, kiełbasy podwawelskiej czy miodami z Mazowsza! I jakby się nie dascynować zagraniczną kuchnią, to i tak na naszych stołach króluje bigos, pierogi i rosół :] Dlatego też swoją kulinarną podróż zamierzam zakończyć właśnie kuchnią polską :D
narobiłaś mi wielkiej ochoty na to danie
OdpowiedzUsuńbardzo lubię tę ostrość musztardy diżońskiej:)
OdpowiedzUsuńmyślę, że z Polakami nie jest jeszcze tak źle - jak zapytasz kogoś czy woli polską wędlinę od zagranicznej,to odpowie że naszą, tak samo z pieczywem, z ziemniakami które są lepsze od egipskich, czy marońskich... i który Polak powie że schabowy nie jest dobry? :)
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTyle razy już stosowałam ciasto francuskie w swojej kuchni, ale jeszcze ani raz nie zrobiłam takiego przysmaku jak TY, z wielką chęcią skorzystam z Twojego pomysłu ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Taka prosta a niezwykle apetyczna.
OdpowiedzUsuńJa szczerze mówiąc nie mam oryginalnej musztardy Dijon ale kiedyś sobie kupię, a co:) Tarta wygląda na szybką i bardzo smaczną z dodatkiem musztardy musi być wyrazista:)
OdpowiedzUsuńFrancuzi maja właśnie cos takiego w sobie...
OdpowiedzUsuńtak jak my gonimy za smakami całego świata, byleby tylko urozmaicić coś w naszej kuchni, tak oni wiernie trwają w tradycji. i to naprawdę godne podziwu.
na przykład taka tarta. szczerze? wygląda cudownie.
i nawet się nie dziwię, że nie zastąpią jej Francuzi jakimś innym "wynalazkiem" xd
Wygląda pysznie, aż się głodna zrobiłam. W lodówce zalega mi porcja ciasta francuskiego więc się chyba skuszę na to ciasto. Pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. W kuchni francuskiej uwielbiam aromaty i śmietanę, więc ta tarta pewnie bardzo by mi przypadla do gustu :)
OdpowiedzUsuńale bym zjadla:) smakowita:)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! A co do notki, zgadzam się w 100%, mamy tyle wspaniałych tradycyjnych potraw, a nie potrafimy tego docenić! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńtrafiłaś w moje gusta tą tartą! Zgadzam się z Tobą w 100%, podziwiam francuzów za ten kulinarny nacjonalizm. I pomimo, że uwielbiam zajadać się świeżą bagietką, do tej pory nie znalazłam tu smaku pieczywa, który pobiłby polski tradycyjny chleb!
OdpowiedzUsuńZgadzam się. My jeszcze nie potrafimy w pełni docenić naszych regionalnych dobrodziejstw. Ciągnie nas do tego co dalekie i nietutejsze. Szkoda. Mam nadzieję, że z czasem wykształcimy w sobie dumę z regionalnych specjałów.
OdpowiedzUsuńCudowna tarta, chętnie wykorzystam przepis:)
OdpowiedzUsuńniby zawsze lubilam polska kuchnie ale jak wiekszosc z nas podniecalam sie tym , co zagraniczne. teraz bedac na obczyznie doceniam i tesknie za tym co polskie. kiedy dostane paczke z polski z wedlinami bialym serem i kiszonymi ogorkami to jest to dla mnie swoiste swieto hi hi. podczas konsumcji przy stole slychac tylko oooo aaaahhhh.
OdpowiedzUsuńa twoja tarta wyglada wspaniale. uwielbiam tarty z wszelakim nadzieniem. takze te na pewno wyprobuje. pozdrawiam serdecznie.
Piękna tarta! Wygląda smakowicie! Mieszkam blisko Dijon, ale musztardę zdecydowanie wolę polską, pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuń