czwartek, 15 września 2011

Śliwki pod migdałową kruszonką

W tym sezonie wprost nie mogę nacieszyć się śliwkami. Strasznie mi smakują! Ciasta, kompoty lub jedzone od tak sobie. Najchetniej wybieram te słodzutkie, fioletowe, soczyste. Jeśli na ciepło to obowiązkowo z cynamonem! Lubię, gdy ich aromat roznosi się po domu w trakcie pieczenia ciasta. Zdecydowanie polepsza on samopoczucie i sprawia, że początek jesieni wcale nie jest taki zły :)


Śliwki pod migdałową kruszonką

- ok. 600g śliwek,
- 100g mąki,
- 50g zmielonych migdałów,
- 100g cukru,
- 100g dobrego masła,
- cukier waniliowy + cynamon

Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić w ćwiartki. Rozłożyć w naszyniach żaroodpornych lub w jednym dużym. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem.
Przygotować kruszonkę - mąkę, migdały, cukier i masło rozetrzeć w palcach, tak by powstała piaskowa, sypka masa.
Kruszonkę wysypać na śliwki i piec w temp. 180 stopni aż do przyrumieniania się góry. Zjadać jeszcze gorące :) Uwaga, by się nie poparzyć :)


Wspaniały deserek na popołudnia przy książce :) U mnie aktualnie...Anthony Bourdain ;)

16 komentarzy:

  1. Wow!Cudowne.
    I pięknie pokazane.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie zastanawiałam się, co przyrządzić na poprawę humoru skwaszonego jesiennym wiatrzyskiem i ciemnymi chmurami. i już wiem. dziękuję ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też mam wyjątkową słabość do tegorocznych śliwek, są takie słodkie i pyszne! Twój deser to prawdziwa klasyka, i taki, który zawsze działa;) Pozdrowienia z Nancy!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda rzeczywiście, jakby miało pomóc na jesienną melancholię, muszę spróbowac, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Iwonko, właśnie podsunęłaś mi pomysł na wykorzystanie kilku śliwek :) mam je od ponad tygodnia w lodówce i czekają na zbawienie.... powinnam sobie przygotować kruszonkę i wszamać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Również uwielbiam śliwki pod kazdą postacią;)Twoja wersja pod kruszonką z migdałów jest po prostu cudna;)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Koniec lata, proszę Pani, koniec lata, proszę się poprawić:) A śliwka i tak jest pyszna - w każdej konfiguracji:).

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliwki z migdałową kruszonką się lubią :) Korzystajmy więc z tego smakowitego połączenia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Crumble ze śliwkami jeszcze nie robiłam, choc jadłam już wersje różnoowocowe - ale taka jeszcze nie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Crumble dobre na wszystko:)
    Polecam też wersję z dodatkiem płatków owsianych.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam crumble i jedno z moich ulubionych to właśnie śliwkowe. Śliczne ci wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rozpusta! Dwa desery tego samego dnia - śliwki pod kruszonką i Bourdain! :)
    Lubię takie płynne owocowe wnętrza pod kruszonką, pyszny jesienny deser i to możliwy do zrobienia na sto sposobów.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie pyszne danie! Takie letnio-jesienne:) od razu milej się robi, gdy się patrzy na te wspaniałe owoce i złotą kruszonkę...:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Targając ze sklepu kilogram śliwek myślałam nad jakimś smacznym sposobem ich wykorzystania! Twój deser tak mi się podoba że chyba go popełnię ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam śliwki i nie wiem czemu jeszcze ja takiego deseru sobie nie zrobiłam? a obiecuję sobie już od kiedy tylko z drzewa zaczęły spadać:) Dziękuję za przepis wykorzystam z przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...