Po wielkanocnych szaleństwach zachciało mi się kuchni świata. Zakupiłam więc świeży szpinak i zaplanowałam marokański obiad - kurczaka, kuskus i aromatyczną ciecierzycę z pomidorami. Przepis zaczerpnęłam z książki Le Grand Livre Marabout de la Cuisine du Monde w rozdziale o kuchni marokańskiej. Pominęłam dodatek w postaci rodzynek, gdyż nie przepadam za tymi bakaliami na ciepło.
Serdecznie polecam cieciorkę przygotowaną w ten sposób- jej łagodny smak fajnie komponuje się z wyrazistymi przyprawami i chrupiącym szpinakiem. Może stanowić samodzielne wegetariańskie danie (wtedy podwajamy ilość składników) lub być dodatkiem do mięs.
Ciecierzyca ze szpinakiem i pomidorami w marokańskim stylu
- 1 cebula,
- łyżeczka brązowego cukru,
- łyżeczka ziaren kolendry,
- łyżeczka kminu rzymskiego,
- papryczka chili (wg. smaku),
- 400g pomidorów z puszki,
- 400g ciecierzycy z puszki,
- 75g rodzynek (pominęłam),
- skórka z cytryny,
- 30g młodego szpinaku
Cebulę należy pokroić w piórka, zeszlić na oliwie z oliwek, po czym dodać łyżeczkę cukru i smażyć do momentu skarmelizowania cebuli. Po tym czasie dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze przez ok. 1 min. Nastepnie dodajemy pomidory, startą skórkę z połowy cytryny. Wszystko dusimy ok. 10-15 minut. Na końcu wrzucamy ciecierzycę - gotujemy całość 10 min. W momencie podania dodajemy szpinak, mieszamy. Możemy dodatkowo doprawić solą.
gotuję wlaśnie jarzynową, żałuję, że nie widzlam wczesniej tego przepisu. Zrobiłabym uzytek z cieciorki. Pozdrawiamy Tapenda
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis. Zrobiłabym z rodzynkami :))
OdpowiedzUsuńCudowny przepis!A ja ubóstwiam kuchnię marokańską!
OdpowiedzUsuńbardzo fajna i smaczna odmiana po swiatecznych smakach:)
OdpowiedzUsuńSuper! Dzisiaj robiłam makaron z ciecierzycą w sosie pomidorowym, żałuję, że nie miałam szpinaku :)
OdpowiedzUsuńi właśnie coś tak zdrowego bym zjadła
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobną ciecierzycę. Pyszności;)
OdpowiedzUsuńale cudowny posiłek! i masz śliczną świeżą bazylię!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) A zielone to szpinak ;)
UsuńWygląda naprawdę pysznie:) a szpinak to ja planuję sobie w tym roku posadzić:)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak pomidory i cieciorka. Pysznie i uniwersalnie :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się kombinacja smaków i aromatów. Kuchnia marokańska należy do tych, które naprawdę za nie lubię!