środa, 25 kwietnia 2012

Zielone szparagi z sosem muślinowym

Sezon szparagowy w pełni, więc nie można odmówić sobie tej przyjemności i nie kupić pęczka pełnego witamin. Przyznam, że wolę zielone, ale białymi nie pogardzę :)


Na początek przygotowałam francuską klasykę - szparagi z sosem muślinowym. Młodziutkie szparagi oraz gładki, lekko kwaskowy, kremowy sos... Komponuje się idealnie nie także z rybami. Delicja!


Zielone szparagi z sosem muślinowym (Asperges sauce mousseline)

- pęczek zielonych (bądź też białych) szparagów,
- 2 żółtka,
- sok z połówki małej cytryny,
- 150g masła (pokrojonego na kosteczki),
- 100g crème fraîche,
- grubo mielony pieprz



Szparagi ugotowałam na parze ok.15-17 minut. Można oczywiscie ugotować je w wodzie z dodatkiem odrobiny soku z cytryny.


Sos muślinowy - żółtka i sok z cytryny ubijamy w kąpieli wodnej. Mają mieć puszysta konsystencję. Uwaga, by się nie ścięły!! Ciągle mieszając nad kapielą wodną dodajemy raz po raz kosteczkę masła i nadal ubijamy. Powstanie w ten sposób gęsty, dobrze ubity sos. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do zimnego (!) sosu.
Serwujemy ze szparagami w temperaturze pokojowej. Maczamy w nim główki warzyw. Możemy posypać grubo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://maxymonium.blogspot.com/2012/04/obiecany-konkurs-urodzinowy-nagrody.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos muślinowy? Brzmi strasznie tajemniczo, a prezentuje się zachęcająco.. szczególnie kolor mnie zaintrygował ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo jak ślicznie podane :) pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem ciekawa tego sosu, muślinowy? fajnie się nazywa :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie szparagi jakoś mocno nie zachwycają, ale może dlatego, że nie udało mi się do tej pory zjeść dobrze przyrządzonych:)

    OdpowiedzUsuń
  6. fakt, to klasyka, ale przecież ona jest najlepsza.
    Czy jeszcze trwają spory, co do pochodzenia tego sosu- Holandia- Francja? :D
    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  7. Szparagi kocham, kremowe sosy uwielbiam, dzieki za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ahh pyszna klasyka! Nie wiedziałam, że już są :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...