Niewiele jest takich receptur na chleb, których nie musiałabym zmieniać...modyfikować ilość soli, mąki czy wody. Wbrew pozorom to bardzo rozwija nasz gust smakowy i uczy samej techniki wypieku. Jednakże ten chlebek jest inny...mocno się zdziwiłam, gdyż za pierwszym razem w 100% trafił w mój gust. Mocno pomidorowy, mięciutki...nie zdziwi pewnie Was to, że w smaku przypomina pizzę. Idealny do przygotowania w automacie. Nie jest to pieczywo powszednie, ale od czasu do czasu fajnie zjeść coś innego.
Chleb z suszonymi pomidorami (mocno pomidorowy)
(źródło- M. Beile Chleb własnego wypieku)
No bochenek 1000g:
- 200ml wody,
-100g koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 500g mąki pszennej chlebowej,
- 1,5 łyżeckzi soli,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- łyżeczka czarnego pieprzu,
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży,
- 250g suszonych pomidorów (drobno posiekanych),
- łyżeczka susoznej bądź świeżej, posiekanej bazylii
Wszystkie składniki umieściłam w maszynie do chleba (wg. powyzszej kolejności), nastawiłam program 'wyrabianie ciasta'. Po sygnale dodałam suszone pomidory i bazylię. Gdy ciasto wyrosło w automacie uformowałam je i przełożyłam do wysypanej otrębami foremki.
Oczywiście chlebek można wyrobić ręcznie i odstawić na 1-2godz. do wyrośniecia w ciepłe miejsce.
Piekłam go ok. 45min. w temp. 170 stopni.
Aż mi zapachniało tym chlebem :) Pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńAle cudo:)
OdpowiedzUsuńBochenek o pięknym kolorze!
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o pomidorowym chlebie. Doskonały pomysł, a ten kolor pozytywnie nastraja!
OdpowiedzUsuńja pierdziu ...ależ ten chleb ma fantastyczny kolor ...... uwielbiam to co domowe, a swojski chleb to niebo:)
OdpowiedzUsuńNajbardziej urzekł mnie kolor - piękny ;-)))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
muszę kiedyś zrobić taki pomidorowy, wiele osób poleca, więc musi w nim coś być ;P
OdpowiedzUsuń