poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Kremowy sernik z karmelizowanymi jabłkami i słonym karmelem

Zapraszam Was dzisiaj na wyjątkowy deser. Przesadnie dbających o linię proszę o pominięcie tego wpisu :) Będzie kalorycznie...żeby nie było, że nie ostrzegałam ;) Kremowy, rozpływający się w ustach sernik na spodzie z belgijskich ciasteczek korzennych. Przykryty warstwą karmelizowanych jabłek i polany słonym karmelem... W bretońskim stylu. Do degustowania na zimno lub na ciepło... Skusicie się?





Kremowy sernik z karmelizowanymi jabłkami i słonym karmelem
(źródło z moimi drobnymi zmianami)

Spód
- 250g speculoosów/ ciasteczek korzennych/ moga być nawet digestive
- 100g masła

Ciasteczka należy zmielić na drobno i połączyć ze stopionym masłem. Wyłożyć masę do tortownicy o średnicy 22cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 10 min. w temp. 180 stopni. Wystudzić.

Masa serowa
- 300g kremowego serka (ja użyłam francuskiego zamiennika Philadelphii)
- 300g serka do serników z wiaderka (u mnie fromage blanc)
- 170 g cukru pudru
- łyżka mąki ziemniaczanek
- 3 jajka
- pół laski wanilii
- skórka z 1 cytryny

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać powoli oba rodzaje serków, łyżkę mąki ziemniaczanej, skórke otartą z jednej cytryny oraz ziarenka wydobyte z połowy laski wanilii. Ubijać na gładką i puszystą masę, by nie było grudek. Osobno ubić białka na sztywno i delikatnie dodać do masy serowej. Wylać ją na ciasteczkowy spód i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 1h. W połowie pieczenia można przykryć tortownicę folią aluminiową, by wierzch sernika sie nie przypalił (to zależy od Waszego piekarnika). Studzić w wyłączonym piekarniku.


Karmelizowane jabłka
- 3 dosć kwaśne jabłka
- 50g masła
- 50g brązowego cukru

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przysmażyć na maśle. Dodać cukier i smażyć do momentu skarmelizowania całości. Schłodzić.

Słony sos karmelowy
- 150g cukru
- 50g słonego masła
- 200ml kremówki
- szczypta fleur de sel

Cukier i masło roztopić w rondelku. Gotować na wolnym ogniu tak długo, aż karmel zacznie ciemnieć. Gdy będzie już wystarczajaco brązowy dolewamy kremówkę, mieszamy energicznie aż karmel i kremówka się połączą. Dodajemy szczyptę fleur de sel. Powyższy sos jest dość rzadki, lejący, dlatego (jeśli ktoś woli) można zmniejszyć ilość kremówki, by otrzymać gęstą polewę.

Sernik dekorujemy karmelizowanymi jabłkami i podajemy z sosem karmelowym.

17 komentarzy:

  1. Cudnie wygląda i napewno jeszcze lepiej smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka serniko-szarlotka po trosze, prawda? Warto się skusić na takie cudo, nieważne, że bomba kaloryczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się :) Ale moża też zrezygnować z dodatku jabłek i serniczek podać tylko z karmelem. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Wow, jaki on musi być pyszniutki!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. solony karmel.. cudowności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiesz, że to ciasto zachwyca wyglądem i smakiem :) Mega

    OdpowiedzUsuń
  6. dla kawałka takiego sernika oddałabym duszę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ojejku wygląda mi to na niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się ten przepis,gdyż sernik ten, jest inny nie taki klasyczny i tradycyjny.
    Samo połączenie z jabłkami i syropem karmelowym jest obłędne.
    Dzięki.
    Pozdrawiam Donata!

    OdpowiedzUsuń
  9. I jeszcze pytasz czy się skusimy?! Biorę cały!!! Cudny!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo mi się podoba taka kompozycja, szczególnie tak karmel mnie zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O jeju jaki pyszny !!! Dlaczego ja nie umiem piec buuu ;(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...