czwartek, 10 maja 2012

Czerwone curry z wołowiną

Majówka totalnie oderwała mnie od rzeczywistości. Dlatego powracam do niej czym prędzej, by w pełni korzystać z wiosny!

Dziś proponuję czerwone curry z wołowiną. Pikantne, wyraźne, sycące.



Czerwone curry z wołowiną

- 700g wołowiny pokrojonej w kostkę,
- cebula,
- czerwona papryka
- 1 czerwona papryczka chili,
- 2 ząbki czosnku,
- puszka mleczka kokosowego (400ml),
- duża marchewka,
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- sos sojowy,
- olej arachidowy


Wołowinę pokrojoną w kostkę marynujemy w sosie sojowym ok. 1h, a idelanie to przez całą noc.
Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plasterki, papryczkę chili drobno siekamy. Warzywa smażymy na rozgrzanej patelni z olejem arachidowym. Po chwili dodajemy rozgniecione dwa ząbki czosnku i pastę curry. Smażymy do uwolnienia aromatów. Do naszej bazy wrzucamy wołowinę i podsmażamy. Gdy będzie już dobrze usmażona wlewamy do garnka mleczko kokosowe i całość dusimy do momentu, gdy mięso będzie miękkie (ok.1h). Na końcu w razie konieczności doprawiamy. Podajemy z ryżem.

Smacznego!!

10 komentarzy:

  1. Smakowite! Lubię curry w wołowiną, a ze względów praktycznych używam często do rożnych "wokowych" dań rostbefu. Dusi się znacznie krócej niż reszta wołowiny, a nie jest tak drogim mięsem jak polędwica.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesli pikantne i z mleczkiem kokosowym, to ja sie pisze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już mi smakuje, uwielbiam pikantności

    OdpowiedzUsuń
  4. NO ja jeszcze mięsa nie dusiłam w mleczku kokosowym. Oczywiście używałam mleczka do zup, czy warzywnych curry, nawet do ryb, ale do mięsa nie. Uświadomiłaś mi, że mam tu poważną wyrwę w moich podbojach kulinarnych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowite danie:) chętnie bym spróbowała:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda super :) zapraszam do mnie http://www.szybkozjesc.pl/

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię i często u mnie gości na stole

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  8. Tego typu dania szybko znikają z mojego stołu ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha! Polecam przyrządzać w kociołku, na łonie natury ;) http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1073.html

    OdpowiedzUsuń
  10. I'm really impressed together with your writing talents and also with the layout for your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is uncommon to look a great blog like this one these days..

    Here is my web page; more

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...