wtorek, 12 czerwca 2012

Tarta z morelami i kremem migdałowym

Tego przepisu miało nie być na blogu.... Z czystego lenistwa (albo z powodu deszczowego, szarego dnia?) zdjęcia miały się nie pojawić. Szybko zmieniałam zdanie, gdy skosztowałam tego wypieku. Tarta jest niesamowicie pyszna! Słodki spód, aksamitny waniliowo-migdałowy krem i kwaskowe morele... Jedne z najbardziej aromatycznych owoców. Doradzam Wam, by do wypieku wybrać te mało słodkie właśnie. Doskonale zaznaczą łagodny smak ciasta i kremu.



Tarta z morelami i kremem migdałowym
(forma o średnicy 20-23cm)


Spód:
- 250g mąki
- 125g miękkiego masła,
- szczypta soli,
- 1 żółtko
- 125g cukru

Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy. Jeśli będize za suche możemy dodać odrobinę mleka lub śmiatany. Formujemy kulkę i odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia okrągłą formę do tarty wykładamy rozwałkowanym ciastem, nakuwamy je widelcem, na wierzch wykładamy papier do pieczenia i obciążamy fasolką lub kokilkami żaroodpornymi. Podpiekamy do momentu, gdy ciasto będzie blado-złote, w temp. 180 stopni. Trwa to ok. 20-30 minut.

Krem migdałowy:
- 250 ml mleka,
- pól laski wanilii,
- 2 jajka,
- 50g cukru,
- 60g mąki z migdałów,
- 40g zwykłej mąki

Mleko zagotowujemy z połową laski wanilii (wydobywamy z niej ziarenka, by mleko przejęło aromat). Jajka ucieramy na pusztysta mase z cukrem, następnie dodajemy obie mąki i dalej ucieramy. Do masy jajecznej wlewamy gotujace się mleko - stale mieszamy. Krem przelewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu (ciągle mieszając, by nie powstały grudki) do momentu, gdy krem zgęstnieje.




Wierzch:
ok. 500g moreli

Na spód ciasta rozsmarowujemy krem migdałowy i na nim układamy ćwiartki moreli. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Tartę przechowujemy w temperaturze pokojowej. Nie schładzamy jej, gdyż wtedy traci walory smakowe, a ciasto twardnieje.

24 komentarze:

  1. Wygląda pysznie i na pewno tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza sie...smakuje wybornie i zachecam do spróbowania przepisu :)

      Usuń
  2. Ja sie ciesze, ze jest, bo az sie prosi, by przetestowac!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow!
    Niesamowita,piękna,kusząca.

    OdpowiedzUsuń
  4. Łał. Wygląda bardzo smakowicie :) Te morele na wierzchu są po prostu czarujące :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny przepis, bardzo przypadł mi do gustu a moje kubki smakowe zaczynają szaleć. Oczywiście zapisuję z chęcią spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. i własnie dla takich widoków i smaków warto tu zaglądać

    OdpowiedzUsuń
  7. Smacznie, z morelami bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurcze, a właśnie ykorzystałam wszystkie morele... :/

    OdpowiedzUsuń
  9. dobrze, że jednak dodałaś, bo bardzo kusząco to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. piekne zdjęcia.
    szkoda, że nie mam moreli. bardzo lubie ich specyficzny smak ;]

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, piękna tarta. Podoba mi się pomysł na krem do tarty:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Iwona! Cudowna! Uwielbiam wprost połączenie moreli z migdałami - u Ciebie to doskonałe:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super! Szybka słodkość ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastycznie wygląda! Piękne! a morele uwielbiam i nie wiem czy się nie pokuszę o zrobienie takiej tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ha! Zostałam obserwatorem nr 100 :-]
    Świetne prezentujesz przepisy, będę z nich korzystać. Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. wyglada doskonale ....zjadłabym taką, tylko musze poczekać na prawdziwe morele ...bo to co narazie mozna spotkac to smaku nei ma:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasta z morelami u-wiel-biam...! Mogłabym jeść i robić, robić i jeść w nieskończoność. Jedno takie mam już za sobą:). Twoja propozycja fantastyczna!

    OdpowiedzUsuń
  18. troszkę pracochłonne,ale efekt jak widzę wart włożonej pracy. Uwielbiam smak moreli - jest kwintesencją lata.
    Pozdrawiam i podziwiam te słoneczne zdjęcia.
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam morele, a taką tartę z chęcią bym zjadła

    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  20. pieknie wyglada w takich slonecznych barwach:)

    OdpowiedzUsuń
  21. ale cudowne połączenie :) krem migdałowy i świeże morele ... mniam !

    OdpowiedzUsuń
  22. Ahh po prostu boska! Szaleję za morelami, więc nie trzeba mnie do tej tarty w ogóle przekonywać słowami :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...