Galettes bretonnes
(ok. 15 naleśników)
- 2 szklanki mąki grycznej,
- 2 szklanki mleka,
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- pół płaskiej łyżeczki soli
Składniki ciasta naleśnikowego połączyć za pomocą miksera tak, by było lejące i nie miało grudek. W razie potrzeby zwiększyć ilość mleka lub wody.
Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni.
Garnirunek
(na jedną porcję)
- plasterek szynki,
- starty ser żółty,
- jajko
W samym środku naleśnika układamy ser, plasterek szynki oraz jajko sadzone (usmażone wcześniej na suchej patelni). Na rozgrzanej patelni z odrobiną masła podsmażamy nasz galette i zakładamy końce z czterech stron - tak wygląda typowe podanie tego dania w Bretanii.
Serwujemy z zieloną sałatą.
ciekawe te nalesniki:) mimo, iż nie cierpię kaszy gryczanej to skusiłabym sie na ich spróbowanie:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wróciłem i przywiozłem sobie z Bretanii te naleśniki. Wsad może być dowolny choć w.wym. jest najpopularniejszy
UsuńFantastycznie się prezentują!!!
OdpowiedzUsuńFantastyczne, ciekawe i coś dla mnie:) Super pomysł na urozmaicenie naleśników:)
OdpowiedzUsuńwyglądają swietnie! Podoba mi się pomysł podania ;)
OdpowiedzUsuńNapewno kiedyś wypróbuję.
Pozdrawiam i Zapraszam do siebie:)
Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńcudny przepis, a szklaneczka cydru to mi pasuje do wielu dań :D
OdpowiedzUsuńMaka gryczana mi smakuje, więc z pewnością całość będzie pyszna. Muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńW czasie jednego z narciarskich wyjazdów w Alpy trafiliśmy do restauracji gdzie podawano tego typu "naleśniki" z różnymi "garnirunkami". Wszyscy do dzisiaj oblizujemy się na wspomnienie tego miejsca :)
OdpowiedzUsuńPrzepis już zapisany i na pewno będzie wkrótce wypróbowany!
Bardzo dziękuję i pzdr Aniado
Iwona,
OdpowiedzUsuńkuszące naleśniki.
Pyszna propozycja na śniadanie.
Uwielbiam i zrobię je!
wytrawne naleśniki to bardzo dobra alternatywa dla tych słodkich. Jestem ZA
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Ale wspaniałe naleśniki! Zakochałam się w nich:)
OdpowiedzUsuńLubię naleśniki gryczane, ale ten dodatek jajka, szynki i sera musi wspaniale je dopełniać
OdpowiedzUsuńwypróbowałam Twój przepis na sernik, tyle że z dodatkiem jagód! Rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńjajko wcześniej usmażone.. dobre - jajko normalnie wbijamy zamykamy naleśnik i podsmażamy z dwóch stron.. - jajko samo się zetnie
OdpowiedzUsuńSą dwie bretońskie szkoły...albo wcześniej usmażone jajko kładziemy na naleśnik albo je wbijamy i smażymy z naleśnikiem. Nigdy, przenigdy nie podsmażamy jajka z dwóch stron! Francuz nigdy nie zje ściętego żółtka...
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, który muszę wypróbować. Bardzo lubię naleśniki w wszelkich wydaniach, które przygotowuję na obiad, śniadanie oraz kolację. Same ciasto robię od dawna wg. przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/, dzięki któremu zawsze mi się udaje. Ważnymi rzeczami o których warto pamiętać są m.in. ilość tłuszczu jaka jest używana do smażenia oraz kolejność dodawania składników.
OdpowiedzUsuń