Kocham sierpień za przyrodę...właśnie w tym miesiącu wygląda ona najpiekniej. Kwiaty są najbujniejsze i przyjmują cudowne barwy. Owoce są dojrzałe i soczyste. Warzywa słodkie i fantazyjnie kolorowe, a zieleń trawy pozostawia wiele wspomnień na zimowe dni.
Lubię mój balkonowy ogródek w sierpniu. Zioła są w pełni wzrostu...stale mogę sie nimi cieszyć. Pomidorki dojrzewają jeden po drugim, a ostre papryczki przyjmują swój właściwy kolor. Jestem wielką fanką balkonowych ogródków użytkowych. Swój próbowałam tak zaprojektować, by nie tylko cieszył oczy, ale i podniebienie. W sierpniu cieszy najbardziej, bo widać efekty mojej pracy: od posiania nasionka (gdy padał jeszcze śnieg) aż do teraz, gdy papryczka chili jest piekielnie czerwona, a mięta kusi swym zapachem.
Ziołowe clafoutis z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą
(inspiracja)
- 4 jajka,
- 75g mąki,
- 4 łyżki gęstej śmietany,
- kulka mozzarelli,
- dwie garści pomidorków koktajlowych kolorowych (u mnie miks odmian: maskotka, gruszkowy, black cherry),
- zioła, które macie pod ręką- bazylia, tymianek, rozmaryn, szczypiorek
- sól, pieprz
Jajka należy rozbełtać, następnie dodać mąkę oraz śmietanę i ubijać wszystko razem jak na omlet. Mozzarellę pokrojoną na kosteczkę dodać do masy jajecznej, to samo zrobić z posiekanymi ziołami. Doprawić solą i pieprzem.
Kokilki wysmarować masłem. Do każdej dodać po kilka pomidorków. Foremki zalać masą jajeczną (na ok. 3/4 wysokosci) i zapiec w temp. 180 stopni. Czas pieczenia: ok. 30 min. Podawać jeszcze gorące (po wystygnięciu clafoutis lekko opadnie).
ale ładne zdjęcia ;]
OdpowiedzUsuńnie wiedziałam, że można cafoutis na wytrawnie zrobić.
ale bogato i smakowiecie ;]
bardzo proste, a doskonale letnie i francuskie, to bardzo moje smaki:) maja
OdpowiedzUsuńmajaskorupska.blogspot.com
Wypasik. ie próbowałam jeszcze takich smaków, ale składniki z pewnościa gwarantuja sukces!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Raz robiłam podobne danie. Szkoda, że tylko raz:) Muszę je powtórzyć:)
OdpowiedzUsuń