Czemu piszę o sushi podczas, gdy chcę Wam pokazać przepis na łososia? Ponieważ jest stworzony dla miłośników japońskiej kuchni i do jego wykonania będziemy potrzebować niektórych składników typowych dla sushi. Zapraszam!
Łosoś słodko-słonej marynacie z miso
(źródło: Julie cuisine le monde J.Andrieu)
- 5 filetów z łososia (ze skórą)
- 70ml mirinu (ja dałam sake),
- łyżka octu ryżowego,
- 140g białej pasty miso,
- 70g cukru
Mirin i ocet ryżowy doprowadzamy w rondelu do wrzenia (tak,by alkohol się odparował). Dodajemy pastę miso i rozrabiamy ją z płynem. Dodajemy cukier, wszystko mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia. Studzimy.
Filety z łososia nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na 24h.
Na suchej patelni podsmażamy łososia z każdej strony (po 30sekund). Następnie układamy go na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 10-15 minut.
Łosoś przygotownay w ten sposób jest niezwykle soczysty i delikanty.
Ryż smażony z pieczarkami i gorszkiem
- szklanka ugotowanego ryżu,
- 5-6 dużych pieczarek,
- średnia cebula,
- pół szkalnki mrożonego groskzu,
- sos sojowy,
- pietruszka/ natka
Na oleju smażymy cebulke pokrojoną w piórka i dodajemy pieczarki. Chwilę dusimy, by były miękkie. przyprawiamy sosem sojowym. Dodajemy ugotowany ryż i smażymy wszystko razem. Pod koniec dodajemy mrożony groszek oraz natkę pietruszki. Chwilę wszystko mieszamy i gotowe :)
O, nie jadłam jeszcze smażonego ryżu. Wygląda pysznie, lubię takie azjatyckie akcenty.
OdpowiedzUsuńSmakowity i pięknie podany:)
OdpowiedzUsuńDoskonały przepis! Już go uwielbiam!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, marynata z miso jest zdrowa i ciekawa!
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam łososia, a jest naprawdę przepieknie podany!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne zestawienie smaków i myślę, że ten łosoś właśnie idealnie tam pasuje. ja także bardzo chętnie przyrządzam łososia z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/czarny-makaron-z-pieczonym-lososiem-mowi-marynowanym-w-pieprzu-i-cytrynie-z-musem-z-pora-i-groszku/ i muszę przyznać, że wychodzi znakomicie.
OdpowiedzUsuń