Czemu leniwy chleb? Gdyż nie wymaga od nas wiele wysiłku. Wystarczy wymieszać składniki, odstawić do wyrośnięcia, nastepnie schować do lodówki...i w ten sposób może 'leniuchować' tam do 15 dni. Jednak jest jeden warunek. Żeby był dobry musi spędzić w lodówce co najmniej 3 dni. Chleb odpoczywa, a drożdże pracują na jego smak i aromat.
Ja zrobiłam z połowy porcji, ale jeśli macie ochotę zrobcie z całości składników. Po 3 dniach można upiec jeden bochenek i mieć potem ciasto na jeszcze jeden ;-)
Chlebek ma bardzo chrupiacą skórkę i puszysty, napowietrzony miękisz. Delikatny i łagodny. Coś wspaniałego.
Łatwy chleb pszenny na drożdzach
(przepis znalazłam na tym blogu)
- 700g letniej wody,
- 20g soli,
- 20g świeżych drożdży lub 1,5 opakowania suchych,
- 1kg mąki pszennej chlebowej
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Energicznie mieszamy je łyżką, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2h. Po tym czasie odgazowyjemy ciasto uderzając w nie pięścią ;-))) wkładamy do miski 3 razy większej niż objętość ciasta, szczelnie przykrywamy i wkładamy do lodówki. Chleb może tam spędzić 15 dni max. Im dłużej leżakuje, tym będzie lepszy.
UWAGA! Chleb w lodówce bardzo rośnie, więc ważne jest, by miska, w której bedzie leżakować była odpowiednio większa :)
W dniu wypieku z ciasta uformowac bochenek i odstawić go jeszcze raz do wyrosniecia w ciepłe miejsce na ok. 1h. Chleb można posypać ulubionymi ziarnami. Piec w temp. 200 stopni (oryginalny przepis przewiduje temp. 240 stopni) przez ok. 45-50 minut. Studzić na kratce.
WYgląda pysznie, bardzo kuszące. :)
OdpowiedzUsuńGenialne! Pieczesz, kiedy masz ochote :)
OdpowiedzUsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis:)
Ten chleb bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńDo 15 dni piszesz...
Wypróbuję.
Merci pour le clin d'oeil:) et je suis ravie que cette recette t'ai plu
OdpowiedzUsuńRewelacja, kusi by zrobić :)
OdpowiedzUsuńoch, chyba widzę kandydata na mój drugi chleb w życiu:) bo jego nazwa idealnie do mnie pasuje:)
OdpowiedzUsuńoo chlebus ;) ja swojego jeszcze nie piekłam, a ten wydaje się być łatwy i szybki do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowałam tak długo chlebka rozleniwiać!
OdpowiedzUsuńZwykle piekę na drugi dzień a i tak wyrasta mi z lodówki...
Pozdrawiam!
http://vegarnkowo.blogspot.com/2012/11/chlebek-rosnacy-w-lodowce.html
Kasiu, akurat w tym przepisie nie jest najważniejsze to, żeby chleb wyrósł, ale to, by nabrał smaku chleba zakwasowego poprzez kilkudniowe działanie drożdzy w lodówce. Pozdrawiam!!
UsuńAle genialne! Raz się człowiek babrze z ciastem i ma kilka bochenków... Wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńchrupiący pszenny chleb - pycha !
OdpowiedzUsuńpółtora opakowania suchych drożdży - niedawno kupiłam 7 gramowe opakowanie ale nie wiem czy to "standard " ?
Wydaję mi się,że tak. Nie widziałam w Polsce innej gramatury drożdży instant niż 7g. Pozdrawiam :)
UsuńNie ma to jak domowy chleb .... po prostu wspaniały:) ...a jak jeszcse ma mocno chrupiacą skórkę to jestem ugotowana:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńprzepis na ten chleb muszę koniecznie wypróbować :) dzięki i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taki przepis na chlebek :-)
OdpowiedzUsuńZaintrygował mnie ten przepis bardzo, bardzo...
OdpowiedzUsuńIts not my first time to go to see this website, i am
OdpowiedzUsuńvisiting this web site dailly and get good facts from here every day.
Feel free to visit my web-site ... jersey shop
My web site cheap jersey
Bardzo smaczny chlebe i k .Upieklam juz dwa bochenki w odstepie dni ,mialy 8 i 10 dni leniuchowaniani .Dzis zarobilam kolejne dwa ,bede piekla jeden za tydzien a drugi za dwa .Polecam .
OdpowiedzUsuńFaktycznie chlebek jest bardzo pyszny. Robię go bardzo czesto :)
UsuńCzy można składniki wyrobić w malakserze? Czy ma to jakieś znaczenie dla wyrośnięcia ciasta?
OdpowiedzUsuńElżbieta
Można zaryzykować wyrobienie składników w malakserze na najniższych obrotach :)
UsuńAle dobry chlebek :)
OdpowiedzUsuń