Nie mogłam sie oprzeć,by nie przygotować francuskiej wersji tego tradycyjnego ciasta. Oczywiście ile regionów, tyle przepisów. Ja skorzystałam z książki 'Les meilleurs recettes de nos terroirs' nad którą piecze sprawował Paul Bocuse.
By piernik był wilgotniejszy, dodałam do niego mrożone owoce, które świetnie komponują się z korzennymi przyprawami. Piernik jest mięciutki juz na drugi dzień od wypieku. Polecam!
Pain d'épices aux fruits rouges, czyli francuski piernik z czerwonymi owocami
- 200ml mleka,
- 125g miodu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 250g mąki,
- 125g cukru,
- łyżeczka sproszkowanego anyżu,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka imbiru w proszku,
- łyżeczka przyprawy quatre-épices,
- łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy (lub skórki pomarańczowej),
- szczypta soli
- filiżanka mrożonych czerwonych owoców
Mleko podgrzać z miodem. Dodac proszek do pieczenia.
Mąkę, cukier, sól, przyprawy połaczyć z płynem i wodą pomarańczową. Dobrze wyrobić. Do masy dorzucić zamrożone jeszcze owoce. Piec 60min. w temp. 170 stopni do suchego patyczka.
Ostudzić. Piernik zawinąć w papier do pieczenia. Jest gotowy do spożycia na drugi dzień :)
Upiekłaś bajeczny piernik! Ten dodatek owoców jest wspaniały! Skuszę się i ja :)
OdpowiedzUsuńOwoce świetnie podkreślają smak przypraw korzennych :)
UsuńFantastyczny wypiek. Ta francuska wersja piernika skusiłaby każdego.
OdpowiedzUsuńsuper przepis:) ja na razie nie pieke....lecz kiedys pewno zaczne...
OdpowiedzUsuńfantastyczna propozycja!
OdpowiedzUsuńciekawe, jak smakuje :]
Uwielbiam pierniki ... są po prostu idealne:) .... pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniały! Dodatek owoców bardzo mi się podoba
OdpowiedzUsuńPretty section of content. I just stumbled upon your
OdpowiedzUsuńweb site and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog
posts. Anyway I'll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.
Feel free to visit my web-site Asian Doll Pussy Fucked Doggie Style
Mmm. Wspaniały!
OdpowiedzUsuńświetny przepis z przyjemnością spróbowałabym takiego piernika :)
OdpowiedzUsuńCudowny piernik i bardzo mi się podoba połączenie z owocami:)
OdpowiedzUsuń