czwartek, 13 grudnia 2012

Pain d'épices aux fruits rouges

Legenda głosi, że piernik został rozpowszechniony we Francji przez księcia Filipa Dobrego z Dijon. Na początku XVIII wieku ten wypiek przeżywa swój czas świetności czyniąc z Dijon i z Burgundii stolicę francuskiego piernika :)

Nie mogłam sie oprzeć,by nie przygotować francuskiej wersji tego tradycyjnego ciasta. Oczywiście ile regionów, tyle przepisów. Ja skorzystałam z książki 'Les meilleurs recettes de nos terroirs' nad którą piecze sprawował Paul Bocuse.
By piernik był wilgotniejszy, dodałam do niego mrożone owoce, które świetnie komponują się z korzennymi przyprawami. Piernik jest mięciutki juz na drugi dzień od wypieku. Polecam!


Pain d'épices aux fruits rouges, czyli francuski piernik z czerwonymi owocami

-  200ml mleka,
- 125g miodu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 250g mąki,
- 125g cukru,
- łyżeczka sproszkowanego anyżu,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka imbiru w proszku,
- łyżeczka przyprawy quatre-épices,
- łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy (lub skórki pomarańczowej),
- szczypta soli
- filiżanka mrożonych czerwonych owoców




Mleko podgrzać z miodem. Dodac proszek do pieczenia. 
Mąkę, cukier, sól, przyprawy połaczyć z płynem i wodą pomarańczową. Dobrze wyrobić. Do masy dorzucić zamrożone jeszcze owoce. Piec 60min. w temp. 170 stopni do suchego patyczka.
Ostudzić. Piernik zawinąć w papier do pieczenia. Jest gotowy do spożycia na drugi dzień :)

11 komentarzy:

  1. Upiekłaś bajeczny piernik! Ten dodatek owoców jest wspaniały! Skuszę się i ja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owoce świetnie podkreślają smak przypraw korzennych :)

      Usuń
  2. Fantastyczny wypiek. Ta francuska wersja piernika skusiłaby każdego.

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis:) ja na razie nie pieke....lecz kiedys pewno zaczne...

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczna propozycja!
    ciekawe, jak smakuje :]

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pierniki ... są po prostu idealne:) .... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały! Dodatek owoców bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  7. Pretty section of content. I just stumbled upon your
    web site and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog
    posts. Anyway I'll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.
    Feel free to visit my web-site Asian Doll Pussy Fucked Doggie Style

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny przepis z przyjemnością spróbowałabym takiego piernika :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowny piernik i bardzo mi się podoba połączenie z owocami:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...