piątek, 14 grudnia 2012

Likier karmelowo-kawowy z waniliową nutą

Miałam zrobić domowy likier Baileys, ale z powodu braku mleczka skondensowanego...i lenistwa... Zaczęłąm tworzyć ;-) Powstał za to przepyszny likier karmelowy gotowy do spożycia praktycznie po przygotowaniu, ale jeszcze lepszy po ok. tygodniu. Z waniliową nutą, przepysznie karmelowo-kawowy. Pozostaje płynny nawet po przechowywaniu w lodówce. Na Święta jeszcze zdążycie go zrobić :)


Likier karmelowo-kawowy z waniliową nutą
(ok. 850ml)

- 100g twardych cukierów karmelowych/toffi,
- szklanka pełnotłustego mleka,
- 400ml śmietanki kremówki,
- 200ml wódki,
- pól laski wanilii,
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżeczki cappuccino


Kawy rozpuścić w paru łyżkach gorącej wody.
Cukierki i mleko podgrzewać razem, aż do całkowitego rozpuszczenia karmelków. Dodać ziarenka wanilii, kremówkę, kawę, cukier puder. Połączyć i ostudzić. Do płynu wlać wódkę. Wszystko dokładnie połączyć (można użyć miksera na niskich obrotach). Przelać do butelki. Odstawić do lodówki na ok. tydzień, by likier się 'przegryzł'.

22 komentarze:

  1. Na zimowe wieczory, taki likier idealny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To dopiero coś pysznego... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super propozycja, wypiłabym kieliszeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki wspaniały alkohol!
    nie pijam zazwyczaj. ale Twojego likieru z chęcią bym skosztowała.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo podobny przepis mam na oku :) tylko nie robię go jeszcze, bo do świąt mogłoby nic nie zostać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O kurcze, ale pyszna świąteczna bomba!

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie popijam domowego Baileysa:D
    Bardzo chętnie skosztowałabym też Twojego likieru:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychota, świąteczna stylizacja przepiękna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealny na te ponure teraz wieczory :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wypić taką szklaneczkę to rozkosz!
    Szczęśliwych i zdrowych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  11. Życzę Tobie i Twoim bliskim pełnych miłości i radości , zdrowych i spokojnych Świąt...

    OdpowiedzUsuń
  12. Taki likierek to prawdziwe pyszności. Te zrobione samodzielnie smakują najlepiej.

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię takie likiery :) Szampańskiej zabawy i Smacznego Nowego Roku :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Karmel, kawa i wanilia - cudowne zestawienie smaków. Ten likier musi być lepszy od Baileys! Fantastyczny pomysł! Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  16. muszę wypróbować, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Howdy! This is kind of off topic but I need some advice from an established
    blog. Is it very difficult to set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty quick. I'm thinking about
    setting up my own but I'm not sure where to start. Do you have any tips or suggestions? Thank you

    Also visit my web site; click here

    OdpowiedzUsuń
  18. Hey There. I found your blog the usage of
    msn. That is an extremely smartly written article. I will make sure to bookmark it and come back to read extra
    of your helpful info. Thanks for the post. I will certainly comeback.



    Feel free to visit my webpage symbolisim

    OdpowiedzUsuń
  19. Today, I went to the beachfront with my children. I found a
    sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She put the shell to her
    ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
    She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but
    I had to tell someone!

    Also visit my webpage ... newtown

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...