To był cudowny, iście zimowy przedświąteczny weekend. W pełni poczułam atmosferę zbliżajacych się Świąt na jarmarku bożonarodzeniowym w Strasbourgu. Tłum i jego radosny gwar. Nastrojowe iluminacje przy katedralnym placu. Przepięknie mieniące się ozdoby choinkowe. Gruzińskie Święta na placu Guntenberga (w zeszłym roku poznawaliśmy smaki Szwajcarii). Zapach grzanego wina i gorącej czekolady. Smak pieczonych kasztanów. Śnieg. Nie ma bardziej romantycznego miejsca w czasie zimy...
A po powrocie...przepyszny piernik Nigelli na guinessie z ciepłym sosem z czerwonych owoców. Mokry. Bogaty w smaki: mocno wyczuwalny słód i miodowa nuta. Dla zrównoważenia słodyczy proponuje podać go z sosem z kwaskowych owoców: malin, jeżyn, porzeczek....
Piernik na guinessie Nigelli
(Kuchnia. Przepisy z sera domu N. Lawson)
- 150g masła,
- 300g melasy (ja dodałam miód),
- 200g ciemnego cukru muscovado,
- 250ml piwa Guiness,
- 2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 2 łyzeczki mielonego cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
- 300g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki sody,
- 300ml kwaśnej śmietany
- 2 jajka
Masło, przyprawy, miód, cukier i piwo roztopić w rondelku na małym ogniu. Do płynu wmieszać mąkę oraz sodę. Dokładnie, aby nie było grudek. Śmietanę roztrzepać z jajkami, dodać do masy piernikowej i utrzeć na gładko. Ciasto piec w foremce wyłożonej papierem do pieczenia lub w silikonowej. Ja upiekłam w okrągłej o 23cm średnicy. Nigella proponuje kwadratową o śr. 23cm.
Piec w temp. 170 stopni do suchego patyczka (ok.60min).
Sos z czerwonych owoców
- szklanka mrożonych owoców (maliny, truskawki, jeżyny, porzeczki...)
- cukier do smaku
Owoce rozmrozić. Pogrzać z cukrem w garnuszku. Podawać z piernikiem.
Zakochałam się:) Trzeba go jakoś wcześniej przygotowywać, czy mogę dzień przed Wigilią?
OdpowiedzUsuńMalwinko, nie trzeba wcześniej go piec. Już po upieczeniu jest mieciutki. Dzień przed Wigilią jest ok. Smaki się przejdą :)
UsuńBajecznie! Pysznie wygląda! Zazdroszczę jarmarku :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyśmienicie. :)
OdpowiedzUsuńTeż się przymierzam do piernika na guinessie, wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńHa zrobiłam szybciej niż myślałam :) Twój piękny mnie do tego zmobilizował ;)
UsuńMam nadzieje,że bedzie Ci smakował. Cieszę się, ze zamieszczone przeze mnie przepis Cię zainspirował :):) Pozdrawiam cieplutko!
Usuńwygląda fantastycznie, a z tymi owocami cudo, ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńMelasa, cukier muscovado i Guiness ....to nie moze smakować źle:) ...a ten sos z owoców - obłęd:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmmm z takim sosem to zjadłabym wszystko!
OdpowiedzUsuńSos owocowy do ciasta - to lubię :)
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńBardzo go lubię.
Piekłam go rok temu i chyba powtórzę.
An outstanding share! I have just forwarded this onto a friend who was
OdpowiedzUsuńdoing a little homework on this. And he in fact ordered me breakfast simply because
I stumbled upon it for him... lol. So allow me to reword this.
... Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending time to talk about
this topic here on your web page.
My blog post; more
My family members every time say that I am killing my
OdpowiedzUsuńtime here at net, however I know I am getting know-how all the time by reading such fastidious content.
my web blog: lavanita
I'm really enjoying the design and layout of your blog. It's a very easy on the eyes which makes
OdpowiedzUsuńit much more enjoyable for me to come here
and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
Great work!
Also visit my blog post; revista
Good day! I simply wish to offer you a huge thumbs up for
OdpowiedzUsuńthe great information you have got here on this post.
I am returning to your site for more soon.
Look at my blog :: lotosblume
Thanks very interesting blog!
OdpowiedzUsuńMy homepage insanely