poniedziałek, 10 grudnia 2012

Piernik na Guinessie Nigelli z ciepłym sosem z czerwonych owoców

To był cudowny, iście zimowy przedświąteczny weekend. W pełni poczułam atmosferę zbliżajacych się Świąt na jarmarku bożonarodzeniowym w Strasbourgu. Tłum i jego radosny gwar. Nastrojowe iluminacje przy katedralnym placu. Przepięknie mieniące się ozdoby choinkowe. Gruzińskie Święta na placu Guntenberga (w zeszłym roku poznawaliśmy smaki Szwajcarii). Zapach grzanego wina i gorącej czekolady. Smak pieczonych kasztanów. Śnieg. Nie ma bardziej romantycznego miejsca w czasie zimy...

A po powrocie...przepyszny piernik Nigelli na guinessie z ciepłym sosem z czerwonych owoców. Mokry. Bogaty w smaki: mocno wyczuwalny słód i miodowa nuta. Dla zrównoważenia słodyczy proponuje podać go z sosem z kwaskowych owoców: malin, jeżyn, porzeczek....


Piernik na guinessie Nigelli
(Kuchnia. Przepisy z sera domu N. Lawson)

- 150g masła,
- 300g melasy (ja dodałam miód),
- 200g ciemnego cukru muscovado,
- 250ml piwa Guiness,
- 2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 2 łyzeczki mielonego cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
- 300g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki sody,
- 300ml kwaśnej śmietany
- 2 jajka


Masło, przyprawy, miód, cukier i piwo roztopić w rondelku na małym ogniu. Do płynu wmieszać mąkę oraz sodę. Dokładnie, aby nie było grudek. Śmietanę roztrzepać z jajkami, dodać do masy piernikowej i utrzeć na gładko. Ciasto piec w foremce wyłożonej papierem do pieczenia lub w silikonowej. Ja upiekłam w okrągłej o 23cm średnicy. Nigella proponuje kwadratową o śr. 23cm.
Piec w temp. 170 stopni do suchego patyczka (ok.60min).

Sos z czerwonych owoców
- szklanka mrożonych owoców (maliny, truskawki, jeżyny, porzeczki...)
- cukier do smaku

Owoce rozmrozić. Pogrzać z cukrem w garnuszku. Podawać z piernikiem.

18 komentarzy:

  1. Zakochałam się:) Trzeba go jakoś wcześniej przygotowywać, czy mogę dzień przed Wigilią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinko, nie trzeba wcześniej go piec. Już po upieczeniu jest mieciutki. Dzień przed Wigilią jest ok. Smaki się przejdą :)

      Usuń
  2. Bajecznie! Pysznie wygląda! Zazdroszczę jarmarku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się wyśmienicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kuliarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Też się przymierzam do piernika na guinessie, wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha zrobiłam szybciej niż myślałam :) Twój piękny mnie do tego zmobilizował ;)

      Usuń
    2. Mam nadzieje,że bedzie Ci smakował. Cieszę się, ze zamieszczone przeze mnie przepis Cię zainspirował :):) Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  6. wygląda fantastycznie, a z tymi owocami cudo, ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Melasa, cukier muscovado i Guiness ....to nie moze smakować źle:) ...a ten sos z owoców - obłęd:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm z takim sosem to zjadłabym wszystko!

    OdpowiedzUsuń
  9. Sos owocowy do ciasta - to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny!
    Bardzo go lubię.
    Piekłam go rok temu i chyba powtórzę.

    OdpowiedzUsuń
  11. An outstanding share! I have just forwarded this onto a friend who was
    doing a little homework on this. And he in fact ordered me breakfast simply because
    I stumbled upon it for him... lol. So allow me to reword this.
    ... Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending time to talk about
    this topic here on your web page.

    My blog post; more

    OdpowiedzUsuń
  12. My family members every time say that I am killing my
    time here at net, however I know I am getting know-how all the time by reading such fastidious content.


    my web blog: lavanita

    OdpowiedzUsuń
  13. I'm really enjoying the design and layout of your blog. It's a very easy on the eyes which makes
    it much more enjoyable for me to come here
    and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
    Great work!

    Also visit my blog post; revista

    OdpowiedzUsuń
  14. Good day! I simply wish to offer you a huge thumbs up for
    the great information you have got here on this post.
    I am returning to your site for more soon.

    Look at my blog :: lotosblume

    OdpowiedzUsuń
  15. Thanks very interesting blog!

    My homepage insanely

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...