sobota, 12 stycznia 2013

Kurczak po baskijsku, czyli szczypta cuisine du terroir

Mam wielką słabość do francuskiej cuisine du terroir - kuchni lokalnej i regionalnej. Docenam to, jak Francuzi traktują swoje regionalne produkty - chwalą się nimi, reklamują, są do nich przywiązani, nie wyobrażają sobie bez nich życia. Powinniśmy się tego od nich uczyć! A sama kuchnia... jest podwaliną dzisiejszej nouvelle cuisine. Najpierw trzeba poznać podstawy, by z czystym sumieniem iść dalej ze swoim doświadczeniem.

Kurczak po baskijsku jest ulubionym niedzielnym daniem w Kraju Basków. Wcale mnie to nie dziwi. Kurczak dusozny w białym winie z papryką jest cudowny. Rozpływa się w ustach, jest lekki. Pomyślałam sobie,że to danie jest dopasowane idealnie do baskijskiego klimatu.


Kurczak po baskijsku /dla 4 osób/
(Les meilleurs recettes de nos terroirs preface de Paul Boucuse)

- 1 cały kurczak podzielony na 8 części
- 2 plasterki szynki z Bayonne lub innej długodojrzewającej,
- 3 papryki (np. 2 czerwone i jedna zielona),
- pomidory w puszcze (w oryginale 1kg świeżych pomidorów),
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- kieliszek białego wina,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sól, pieprz
- bouquet garni - związany tymianek z liściem laurowym i gałązką rozmarynu


Kawałki kurczaka podsmażyć z każdej strony na oliwie z oliwek w żeliwnym garnku (lub takim z  grubym dnem). Kurczaka przełożyć na osobny talerz, a na pozostałej oliwie podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę oraz paprykę w paski. Dodać posiekany czosnek i puszkę pomidorów. Posolić, dodać pieprzu. Dusić ok. 5 min. Do sosu dodać pokrojoną drobno szynkę, bouquet garni oraz ułożyć kawałki kurczaka. Wlać kieliszek białego wina, przykryć i dusić ok. 40-45 minut. Podawać z sypkim ryżem.

22 komentarze:

  1. Ja też lubię francuskie lokalne produkty i miłość do nich Francuzów.
    W naszym kraju zaczyna się dziać podobnie,na szczęście.
    Pyszne danie z Hiszpanii!
    Kurczak niecodzienny.
    Rozumiem,że z francuskich produktów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pays basque znajduje się na granicy między Francją i Hiszpanią. Jego część północna należy do Francji. Jest to zatem jak najbardziej danie francuskie, tak jak pisze autorka :)
      Wygląda cudownie :)

      Usuń
    2. Widzę,że nie muszę odpowiadać, bo jest dokładnie tak, jak napisałaś :) Pozdrawiam!

      Usuń
    3. Wlaśnie go teraz zrobilam.Jest bardzo smakowity,chcialo by się jeść i jeść.Serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  2. oj domyślam się że było pysznie... dla mnie fajny nowy pomysł na kurczaka

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczne lokalne danie, chętnie bym spróbowała. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Że pyszne, to jasne, ale jakież proste przy tym!

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie się prezentuje. nic tylko wyjadać :) zrobię na pewno przy najbliższej okazji, mój domowy kurczakożerca będzie zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wobec tego liczę na recenzję, gdy zdecydujesz się je przygotować :)

      Usuń
  6. garnek pyszności ... uwielbiam gdy smaki mięsa , przypraw i warzyw wzajemnie się przenikają podczas duszenia ...
    duma z lokalnych produktów , wierność smakom regionalnej kuchni - czasem poszukujemy dań egzotycznych , wielbimy kuchnie innych narodów , a nie znamy i nie doceniamy rodzimych produktów ...

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda naprawdę fantastycznie:). Mój Połówek uwielbia kurczaka, więc za takiego nosiłby mnie na rękach chyba:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudownie - i na pewno tak smakuje. Wyobrażam sobie zapach! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. hahaha, kuchnia terroru! ale danie piękne! cudne te kolory, samym widokiem danie rozgrzewa, co tu mówić o smaku i aromacie.
    Pozdrawiam ciepło
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciepło mi sie zrobiło od tych widoków.. i ten garnczek czerwony i jego wnętrze, piękna kompozycja i niebanalne zestawienie smaków - dla nas Polaków. Obcowaliśmy z pewnym nietuzinkowym Baskiem w te wakacje, jego przywiązanie do miejscowej tradycji kulinarnej było nieprawdopodobne. Tamtejsze dania są pyszne, wrócę do tego przepisu z pewnością!

    OdpowiedzUsuń
  11. Link exchange is nothing else but it is just placing
    the other person's weblog link on your page at proper place and other person will also do similar for you.

    my web-site - click

    OdpowiedzUsuń
  12. Hurrah, that's what I was looking for, what a material! existing here at this web site, thanks admin of this site.

    Here is my web site ... lauberge

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  14. Hey, I think your site might be having browser compatibility issues.
    When I look at your website in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
    it has some overlapping. I just wanted to give you a quick
    heads up! Other then that, amazing blog!

    Here is my webpage - sorensen

    OdpowiedzUsuń
  15. What's Going down i am new to this, I stumbled upon this I've discovered It absolutely
    useful and it has aided me out loads. I am hoping to contribute &
    assist different customers like its helped me. Great job.

    Also visit my blog; dignity

    OdpowiedzUsuń
  16. Ile to jest "dwa kawałki szynki"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mowa tu o dwóch plasterkach :) Już poprawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...