piątek, 4 stycznia 2013

Pierś z kaczki w miodowej marynacie z karmelizowanymi jabłkami

Moi Drodzy, niestety nie miałam okazji złożyć Wam świątecznych życzeń, ale w zamian składam Wam te noworoczne. Oby Nowy Rok przyniósł Wam mnóstwo zaskakujących chwil, nowości i wspaniałych wyzwań!

Wraz z początkiem 2013 roku proponuje Wam pomysł na wykwintny i łatwy w przygotowaniu obiad lub kolację we dwoje. Pierś z kaczki w marynacie miodowo-balsamicznej w akompaniamencie winnych, karmelizowanych jabłek. Polecam pieczenie kaczki w piekarniku. Moim zdaniem jest bardziej soczysta niż ta smażona na patelni.


Pierś z kaczki w miodowej marynacie z karmelizowanymi jabłkami
(Le Larousse de la cuisine)


- 2 piersi z kaczki,
- 2 winne jabłka,
- kilka kropek soku z cytryny,
- łyżka masła,
- łyżeczka cukru trzcinowego

 marynata:
- łyżka octu balsamicznego,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 1 szalotka drobno posiekana,
- pieprz, sól


Piersi z kaczki naciąć w kratkę od strony ze skórą. Składniki marynaty połaczyć, piersi zalac marynatą i odstawić na ok.1h.
W tym czasie obrać jabłka, pokroić w półksieżyce i skropić sokiem z cytryny. Na nieprzywierajacej patelni smażyć je z dodatkiem łyżki masła i łyżeczki cukru. Do momentu aż się skarmelizują.

Zamarynowane piersi oczyścić z marynaty. Smażyć na patelni (tu opisałam technikę) lub w piekarniku (bez tłuszczu!) w temp. 180 stopni (opcja grill lub pieczenie 'od góry'): napierw stroną skóry 10 min., nastepnie przewracamy i pieczemy jeszcze 7 min. Na koniec pierś przewracamy i pieczemy jeszcze 7 minut. Wyjmujemy z pierkarnika, kroimy w ukośne cieniutkie kawałki. Podajemy z jabłkami.

11 komentarzy:

  1. ułaa alez rozpusta na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie!
    Kaczka to chyba moje ulubione mięso.
    Dobrego 2013 roku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Choć nie przepadam za kaczuchą to przyznam szczerze, że w Twoim wydaniu wygląda bardzo smakowicie:) pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. kaczka prezentuje się wybornie! oby 2013 był również smaczny jak to danie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Iwona! Ta kaczka jest wspaniała! Zapisuję i zrobię czym prędzej, bo kaczką uwielbiam!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowna kaczka, Iwono! jak z bajkowego snu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mistrzostwo! Najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  8. To świetne wykonanie kaczki. Iście królewskie. Jednak co piersi to piersi...

    OdpowiedzUsuń
  9. W najbliższym czasie mogę sobie jedynie pomarzyć o piersi z kaczki :):)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...