Ostatnio jestem taka zagoniona,że codzienne obiady ratują szybkie dania w 30minut. Żeby nie zwariować zatrzymałam się na chwilkę i przygotowałam wytrawne mini serniczki, które miałam ochotę zrobić już od jakiegoś czasu. Serniczki w prowansalskim stylu z suszonymi pomidorami i oliwkami podane na sałacie, skropione ulubioną oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Przystawka idealna np. na Walentynki. Serniczki mają lekką konsystencję i cudowny aromat ziół. Ich delikatna struktura jest podkreślona przez wyrazisty posmak czarnego chleba.
Do ich przygotowania niezastąpione są pierścienie do formowania dań (o takie).Warto mieć taki gadżet, gdyż sprawdzi się w różnych dziedzinach kulinarnych.
Mini serniczki z suszonymi pomidorami i oliwkami / 4 porcje /
- 4 kromki ciemnego chleba (pumpernikiel),
- 150g koziego twarożku,
-100g smakowego serka do smarowania kanapek (u mnie z ziołami i czosnkiem),
- 250g niesłodkiego sera na sernik (może też być ricotta lub mascarpone),
- ok. ćwierć słoika susoznych pomidorów (ja dałam na oko ;-)),
- duża garść zielonych oliwek,
- 2 jajka,
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
- sol, pieprz,
- zioła prowansalskie
Serki, jajka, mąkę połączyć na gładko. Pomidorki drobniutko posiekać, oliwki pokroić w cieniutkie plasterki -dodać do masy. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Pierścienie do formowania potraw nasmarować masłem, położyć na blasze z nieprzywierającą powierzchnią. Równo wypełnić je masą. Piec w temp. 170 stopni od 30 do 45 minut (zależy od piekarnika). Serniczki wystudzić i dopiero wtedy wyjąć je z pierścieni.
Z pumpernikla wykrawać okręgi o tej samej średnicy co pierścienie od serniczków.
Montaż: talerz przyozdabiamy ulubioną sałatą (u mnie roszponka), na pumperniklu układamy serniczki. Górę dekorujemy plasterkami ogórka/rzodkiewki/pomidora/ziołami. Podajemy z oliwą z oliwek oraz z octem balsamicznym.
naprawdę podziwiam pomysł, wykonanie i aranżację całości, chylę czoła!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Szana :)
Takie eksluzywne przystawki:) Niby składniki proste, ale efekt końcowy wygląda bardzo elegancko i smacznie!
OdpowiedzUsuńAle czarujesz tymi serniczkami! Piękne!
OdpowiedzUsuńPrzeurocze! Idealna przystawka
OdpowiedzUsuńaż brak słów, genialne są te serniczki :)
OdpowiedzUsuńMuszę powiedzieć, że są naprawdę efektowne. Idealne aby nadać zwykłym posiłkom wykwintnego charakteru. ;)
OdpowiedzUsuńPyszny, świetny pomysł -łączy moje ulubione, przekąskowe smaki.
OdpowiedzUsuńZachwyciłaś mnie tym przepisem. Efektownie wygląda i kompozycja smakowa bardzo fajnie dobrana.
OdpowiedzUsuńSerniczki wygladają naprawdę pięknie. Nie jadłam jeszcze sernika w wersji wytrawnej, ciekawa jestem czy to moje smaki:). Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńIdealne na imprezę. I ułożenie na pumperniklu jest świetnym pomysłem :)
OdpowiedzUsuńZgadza się. Na Karnawał jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńcudnie podane :) fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńula la, zaszalałaś :)
OdpowiedzUsuńZachwycają mnie twoje mini porcyjki. Mam już co nie co na oku do wypróbowania. Ta propozycja tez jest fajna, ale górki u mnie w domu nie przejdą. Zastąpię je czymś innym :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Przepiękna kompozycja! Zielono mi się zrobiło :)
OdpowiedzUsuńOczarowałaś mnie tymi serniczkami ... nie muszę próbować by wiedzieć , że smakują genialnie ... przygotuje je na najbliższy wieczór z przyjaciółmi i winem ...
OdpowiedzUsuńZastanawiam się czy w takim serniczku sprawdziłby się dodatek ostrego , pleśniowego sera ?
Jak najbardziej! Ser pleśniowy świetnie wzbogaci smak. Można użyć sera z niebieską pleśnią i połączyć go z siekanymi orzechami, a na wierzch przyozdobić gruszkami... Mmm... :) Napisz proszę, czy rezultat Cię zadowolił :)
Usuń