środa, 16 stycznia 2013

Wytrawne mini serniczki w prowansalskim stylu

Ostatnio jestem taka zagoniona,że codzienne obiady ratują szybkie dania w 30minut. Żeby nie zwariować zatrzymałam się na chwilkę i przygotowałam wytrawne mini serniczki, które miałam ochotę zrobić już od jakiegoś czasu. Serniczki w prowansalskim stylu z suszonymi pomidorami i oliwkami podane na sałacie, skropione ulubioną oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Przystawka idealna np. na Walentynki. Serniczki mają lekką konsystencję i cudowny aromat ziół. Ich delikatna struktura jest podkreślona przez wyrazisty posmak czarnego chleba.

Do ich przygotowania niezastąpione są pierścienie do formowania dań (o takie).Warto mieć taki gadżet, gdyż sprawdzi się w różnych dziedzinach kulinarnych.


Mini serniczki z suszonymi pomidorami i oliwkami / 4 porcje /

- 4 kromki ciemnego chleba (pumpernikiel),
- 150g koziego twarożku,
-100g smakowego serka do smarowania kanapek (u mnie z ziołami i czosnkiem),
- 250g niesłodkiego sera na sernik (może też być ricotta lub mascarpone),
- ok. ćwierć słoika susoznych pomidorów (ja dałam na oko ;-)),
- duża garść zielonych oliwek,
- 2 jajka,
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
- sol, pieprz,
- zioła prowansalskie


Serki, jajka, mąkę połączyć na gładko. Pomidorki drobniutko posiekać, oliwki pokroić w cieniutkie plasterki -dodać do masy. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Pierścienie do formowania potraw nasmarować masłem, położyć na blasze z nieprzywierającą powierzchnią. Równo wypełnić je masą. Piec w temp. 170 stopni od 30 do 45 minut (zależy od piekarnika). Serniczki wystudzić i dopiero wtedy wyjąć je z pierścieni.
Z pumpernikla wykrawać okręgi o tej samej średnicy co pierścienie od serniczków.

Montaż: talerz przyozdabiamy ulubioną sałatą (u mnie roszponka), na pumperniklu układamy serniczki. Górę dekorujemy plasterkami ogórka/rzodkiewki/pomidora/ziołami. Podajemy z oliwą z oliwek oraz z octem balsamicznym.

18 komentarzy:

  1. naprawdę podziwiam pomysł, wykonanie i aranżację całości, chylę czoła!
    pozdrawiam!
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie eksluzywne przystawki:) Niby składniki proste, ale efekt końcowy wygląda bardzo elegancko i smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale czarujesz tymi serniczkami! Piękne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przeurocze! Idealna przystawka

    OdpowiedzUsuń
  5. aż brak słów, genialne są te serniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę powiedzieć, że są naprawdę efektowne. Idealne aby nadać zwykłym posiłkom wykwintnego charakteru. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny, świetny pomysł -łączy moje ulubione, przekąskowe smaki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zachwyciłaś mnie tym przepisem. Efektownie wygląda i kompozycja smakowa bardzo fajnie dobrana.

    OdpowiedzUsuń
  9. Serniczki wygladają naprawdę pięknie. Nie jadłam jeszcze sernika w wersji wytrawnej, ciekawa jestem czy to moje smaki:). Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne na imprezę. I ułożenie na pumperniklu jest świetnym pomysłem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. cudnie podane :) fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zachwycają mnie twoje mini porcyjki. Mam już co nie co na oku do wypróbowania. Ta propozycja tez jest fajna, ale górki u mnie w domu nie przejdą. Zastąpię je czymś innym :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepiękna kompozycja! Zielono mi się zrobiło :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oczarowałaś mnie tymi serniczkami ... nie muszę próbować by wiedzieć , że smakują genialnie ... przygotuje je na najbliższy wieczór z przyjaciółmi i winem ...
    Zastanawiam się czy w takim serniczku sprawdziłby się dodatek ostrego , pleśniowego sera ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej! Ser pleśniowy świetnie wzbogaci smak. Można użyć sera z niebieską pleśnią i połączyć go z siekanymi orzechami, a na wierzch przyozdobić gruszkami... Mmm... :) Napisz proszę, czy rezultat Cię zadowolił :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...