wtorek, 18 stycznia 2011

Na pokuszenie: włoski torcik orzechowy z kremem mascarpone



Jak już kiedyś wspominałam uwielbiam mascarpone i wcale nie przejmuje się tym, że jest on morderczo i bezwstydnie uzbrojony w tłuszcz. Moja słabość stale się pogłębia i nie zamierza ustąpić ;) Po prostu uwielbiam jego kremową konsystencją rozpływającą się w ustach, która daje tyle kulinarnych możliwości. I choć zawsze wzbraniam się, to i tak na deser w restauracji w końcu zamawiam tiramisu lub jakikolwiek inny z mascarpone, gdyż trudno mi się oprzeć. No cóż... nie ma to jak silna wola ;)




Gdy zobaczyłam ten wspaniały torcik we francuskim wydaniu "Elle à table" po raz kolejny zostałam skuszona. Nie miałam wyjścia. Zrobiłam! Nie pożałowałam, jednakże po głębszej analizie przepisu dość mocno zmieniłam proporcje (i jak się potem okazało - całe szczęście), bo był on kompletnie naciągany... W ten sposób stał się jedynie inspiracją dla mojego deseru.



Torcik orzechowy z kremem mascarpone /torta di noci con crema al mascarpone/

Biszkopt:

- 100 g zmielonych nadrobno orzechów włoskich (ja dałam laskowe!),
- 100 g mąki,
- 50 g bułki tartej,
- 170 g cukru,
- 3 jajka,
- 15 ml rumu,
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia (lub 3 płaskie)
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej

- jedna zaparzona i wystudzona espresso + chlust rumu do nasączenia biszkoptu

Krem mascarpone:

- 250 g mascarpone,
- 200 ml śmietanka kremówki,
- 2 opakowania cukru waniliowego + łyżka zwykłego cukru,
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w mleku

1. Odpowiednio wcześniej przygotowujemy biszkopt:

Nasączmy bułkę tartą 15 ml rumu, dodajemy mąkę orzechową, mąkę zwykłą, kawę rozpuszczalną i proszek do pieczenia. Mieszamy.
Trzy żółtka ubijamy z cukrem za pomocą miksera tak by uzyskać białą masę.
Osobno ubijamy trzy białka na sztywno.
Następnie przekładamy żółtka z cukrem do składników sypkich, łagodnie mieszamy, a na końcu delikatnie dodajemy pianę z białek.
Przekładamy do natłuszczonej tortownicy (20-22cm) i pieczemy w temp. 180 st przez 30 min.

Schładzamy biszkopt i teraz możemy go przekroić na dwie części.

2. Krem:
Ubijamy schłodzoną kremówkę z cukrem na sztywno, dodajemy mascarpone i żelatynę rozpuszczoną w letnim mleku. Wszystko miksujemy.

3. Wykończenie:
Spodnią część biszkoptu nasączamy espresso z rumem, następnie przekładamy połową kremu mascarpone i przykrywamy wierzchnią częścią ciasta. Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu torciku i ewentualnie posypujemy go posiekanymi orzechami - mnie laskowe (mogą być nawet skarmelizowane).

Odstawiamy na całą noc do lodówki.


Polecam serdecznie ten wypiek (szczególnie z orzechami laskowymi, które nadają mu niesamowity smak). U mnie wszyscy się nim delektowali i coś mi się tak wydaje, że będę robić go częściej.

15 komentarzy:

  1. od jakiegoś czasu moim absolutnie najlepszym tortem jest tort na biszkopcie orzechowym z kremem z mascarpone z mlekiem skondensowanym słodzonym - rewelacja

    Twój tort jest nieco inny, wierzę, że pyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha torcik:) marzy mi sie kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz racje te przepisy z gazet czasami są naciągane i trzeba mieć pojęcie że czegoś tam brakuje albo są za duże ilości składników.Trzeba być bystrym i należy reagować by nie upiec zakalca.Ale fajny tort.Z orzeszkami jest smaczniejszy.Z tej porcji wychodzi mały placek z podwójnej porcji byłoby lepiej przekroić go na dwie części.Jesteś bardzo szczera.Na najbliższą okazję zrobię i ja.Aha ta żelatyna dużo robi bo krem jest sztywniejszy !
    Ściskam Dona!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie już trzy razy "naciągnęła" Kuchnia..., ale czasem po prostu fotki wygrywają. Twoje ciasto urocze, a orzechy laskowe - takie jak w choćby w Torcie Egipskim uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. PYCHA! Ja też uwielbiam mascaropne i za nic sobie mam jego kaloryczność;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie Ci wyszedł i brawo za czujność! Krem z mascarpone to mój ulubiony.
    Niestety, gazetom nie należy do końca ufać.Ja też miałam taką przygodę...

    OdpowiedzUsuń
  7. Nino - słyszałam o kremie z mascarpone i mlekiem skondensowanym. Musze wypróbować, bo brzmi nieźle :)

    Aga - częstuj się ;)

    Dono - z tego małego placka nawet dużo porcji wyszło. Jak na pierwszy raz to jestem zadowolona. Pozdrawiam!

    Ewelajno - trzeba być uważnym, nie ma rady. Dziękuję!

    delikatessen - tak trzymać!!

    zauberi, chantel - częstujcie się zatem ;) Pozdrawiam!

    Amber - Masz rację, gazety czasem oszukują, ale może to i lepiej, bo w ten sposób sprawdzamy własne umiejętności.

    kulinarne-smaki - proszę bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię takie ciasta z masą kremową a do tego te orzechy, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czujna zuch dziewczyna z Ciebie! I pyszne ciasto upiekłaś!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo prosze o skasowanie informacji o tym, ze mascarpone jest morderczo tluste!:) Ja pragne dalej zyc w nieswiadomosci i w dalszym ciagu polykac mascarpone w ilosciach hurtowych :)

    ps.a przepis na biszkopt mnie kusi...ten rum..i orzechy..i mascarpone...slodki obled:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobrze, mój komentarz może nie będzie specjalnie odkrywczy, ale torcik wygląda jak esencja orzechowości.. i ten rum!:)

    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Torcik wygląda przepysznie. Włoska kuchnia jest jedną z moich ulubionych. Uwielbiam ją na tyle, że mam w planach otworzyć w niedalekiej przyszłości lokal z tradycyjnymi potrawami tej kuchni. Aby zrealizować ten cel pragnę wyjechać do Włoch na jakieś praktyki i tam się przyuczyć. Obecnie uczę się włoskiego na kursie językowym - https://lincoln.edu.pl/warszawa/ po którego skończeniu od razu zabieram się do poszukiwania ofert na praktyki w Włoszech.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...