niedziela, 17 marca 2013

Carrot cake wg. Julie Andrieu

Znane nam wszystkim przysłowie o marcu jest jak najbardziej trafne. W ciagu dwóch tygodni przeżyłam trzy pory roku - wiosenne, ciepłe słoneczko, zimowe opady śniegu i dziesiejszy jesienny deszcz...

To ciasto jest idealne na takie popołudnie jak to - szare i leniwe. Pachnące przyprawami, wilgotnawe i miodowe...cukier muscovado nadaje jemu karmelowego posmaku. Pyszne serkowe wykończenie świetnie podkreśla jego słodycz.

To jest ostatni dzwonek, by je upiec (potem nie będzie już tak smakować). Żegnam nim zimowe, korzenne smaki i czekam na wiosnę, czekam...


Carrot cake: marchewkowe ciasto z migdałami i orzechami
(Julie cuisine le monde Julie Andrieu)


- 350g startej na małych oczkach marchewki,
- 120g miękkiego masła,
- 140g ciemnego cukru muscovado,
- pół łyżeczki przyprawy quatre-epices,
- skórka z połówki pomarańczy (ja dała łyżke posiekanej kandyzowanej skórki),
- 3 jajka,
- 50g zmielonych migdałów,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 15g startego imbiru,
- 200g mąki,
 - dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100g orzechów (opcjonalnie)

Polewa:
- 200g serka mascaropne lub innego kremowego,
 - 40g cukru pudru,
- sok z cytryny do smaku


Masło ucierać ok. 3 minut z cukrem muscovado i przyprawami. Ciągle miksując dodać skórkę pomarańczową, jajka (jedno po drugim), zmielone migdały, posiekane orzechy, imbir oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy odciśniętą z soku marchewkę. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem formy. Pieczemy 1h w temp. 160 stopni.

W tym czasie przygotowujemy polewę: serek mieszamy z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Schładzamy w lodówce.

Ostudzone ciasto dekorujemy polewa.

13 komentarzy:

  1. Idealne ciasto by rozświetlić szary i zimny dzień! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. jeju jakie cudowne zdjęcia :D Uwielbiam marchewkowe ciasta, też robiłam ostatnio, Twoje wyszło mocno pomarańczowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wpycham się na kawałek, ponieważ dobry rok nie piekłam ciasta marchewkowego! pyszności! aż zatęskniłam za tym aromatycznym ciastem

    OdpowiedzUsuń
  4. Iwona,
    to ciasto wygląda cudownie!
    Dla mnie idealne na marcowe wariacje pogody...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ogromnie podoba mi się konsystencja tego ciacha, jest fajnie zbite a dodatek serka to taka kropka nad 'i'. Fantastyczne!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Po zdjeciu widać, ze jest cudownie wilgotne:) .... a cukier muscovado w wypiekach i nie tylko uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda to ciacho!
    Zima u mnie rozgościła się na dobre,
    więc chyba jeszcze zdążę z jego upieczeniem;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne ! Bardzo podoba mi się to pierwsze zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...