piątek, 25 marca 2011

Torta di riso dolce - cytrynowe ciasto ryżowe

Od kilku tygodni nosiłam się z zamiarem zrobienia tej słodkości, ale zawsze coś przerywało mój zamiar. Wszystko inne było w moim mniemaniu po prostu ważniejsze. Jednak wreszcie zmobilizowałam się.

Ten toskański przepis na bardzo oryginalne ciasto odkryłam w książce Délices d'Italie Loukie Werle. Jak pisze sama autorka torta di riso dolce jest czymś pomiędzy risotto a sufletem. Ma ciekawą strukturę i konsystencję wyczuwalnych w smaku ziarenek ryżu. Podkreślone aromatem skórki cytrynowej będzie idealnym deserem na lato. Można go podawać na ciepło lub na zimno (wtedy zdecydowanie lepiej się je kroi). Wydaje mi się, że nie wszyscy mogą je polubić, ale na pewno zasmakuje amatorom ryżu z mlekiem :)



Torta di riso dolce / Cytrynowe ciasto ryżowe 
(przepis z moimi zmianami, forma o średnicy 20-22cm)

- 500 ml mleka,
- 200 g ryżu arborio,
- 1/4 łyzeczki soli,
- 50 g zmielonych migdałów,
- otarta skórka z jednej cytryny,
-  4 jajka (żółtka i białka osobno),
- 100 g cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia

Mleko zagotować, dodać do niego ryż i sól. Zmniejszyć ogień i gotować ryż do miękkości po przykryciem (mieszając co jakiś czas, by się nie przypalił) do momentu, gdy wchłonie cały płyn. Całość schłodzić, a następnie dodać migdały, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny.
W inne misce utrzeć żółtka z cukrem na białą masę. Dodać je do masy ryżowej. Na końcu ubić pianę z czterech białek i połączyć ją delikatnie z resztą ciasta.
Formę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Ciasto piec w temp. 180 stopni przez ok. 25 min. Ostrzegam, że deser dużo nie wyrasta w piecu :)


Smacznego weekendu :)

18 komentarzy:

  1. To by mi nigdy nie przyszło do głowy - ciasto z ryżu. Choć jak się głębiej zastanowić, to skoro jest mąka ryżowa, to i jakiś wypiek na tego typu bazie jest możliwy do wykonania.
    Bardzo fajny pomysł i bardzo fajny efekt.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis. pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Już mi to ciasto odpowiada - zrób mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto z ryżem, bardzo ciekawy pomysł, jestem ciekawa smaku takiego wypieku, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam ten przepis dobrze tylko mi odwagi zabrakło na wykonanie, no bo ciasto z ryżu... U Ciebie pezentuje się bardzo elegancko i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ryż i skórka cytrynowa.To bardzo dobry duet.Na pewno pysznie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  7. APetyczny kąsek!

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś dla mnie! Ogromna ze mnie miłośniczka ryżu i wszelakich deserów na mleku. Wygląda bardzo, bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zachwyciłaś mnie tym ciastem! I zdjęciami! Ależ to smakowite i rześkie połączenie! Musze koniecznie spróbować.
    Pozdrawiam Cię ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawe ciasto :) Nigdy by mi nie przyszło do głowy zastosować ryż do wypieku ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę przyznać, ze wbrew pozorom to było najłatwiejsze ciasto jakie kiedykolwiek robiłam :) No i bez mąki, to ważne dla bezglutenowców. Zachęcam, choćby po to, by się samemu przekonać o tym, że jest dobre :) Pozdrawiam was Dziewczyny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Szalenie oryginalne, bardzo mi się podoba. Koniecznie trzeba będzie takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. już mam ochotę na kawałek.. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ha - bardzo ciekawe:) Takie jakby zapieczone risotto na słodko:) Super przepis, szczególnie dla mnie, bo uwielbiam posmak cytryny w deserach!

    OdpowiedzUsuń
  15. och - ciasto z ryżu- już długo zabieram się do zrobienia takiego - Te jeszcze dodatkowo mnie do tego zachęciło!

    OdpowiedzUsuń
  16. ciekawe ciasto, wyglada bardzo apetycznie, wiec moze i wyprobuje:)

    OdpowiedzUsuń
  17. To ciasto intrygowało mnie od jakiegoś czasu. Nigdy go nie robiłam, a teraz jak je zobaczyłam u Ciebie to bardzo chcę.

    OdpowiedzUsuń
  18. O jak toskański przepis to już mi się podoba, w ogóle zaintrygowało mnie to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...