piątek, 10 października 2014

Konfitura śliwkowa z imbirem i wanilią

Październikowe śliwki - słodkie i miękkie - są najlepsze do konfitur i powideł. Z przyjemnością udało mi się w tym roku zrobić konfiturę śliwkową. Jej smak podkreśliłam rozgrzewającym i ostrym imbirem oraz aromatyczną wanilią. Efekt jest boski,bo to bardzo zgrane trio. A w zimę jeszcze bardziej docenię tą aromatyczną moc.


Konfitura śliwkowa z imbirem i wanilią

- 1kg słodkich śliwek węgierek,
- ok.250g cukru (ilość można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od słodkości ś,liwek),
- 3cm świeżego imbiru
- laska wanilii


Śliwki myjemy, kroimy na pół, zasypujemy cukrem. Dodajemy ziarenka wydobyte z laski wanilii i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia dodajemy starty, świeży imbir i dusimy na wolnym ogniu ok.1-2h (mieszając od czasu do czasu,by się nie przypaliła). Owoce muszą się rozgotować, a sok odparować .Konfitura jest gotowa w momencie, gdy robi się gęsta i powoli spływa z łyżki.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...