piątek, 31 października 2014

Prowansalski syrop lawendowy

Na blogach zrobiło się jesiennie, dyniowo...a ja sercem na chwilkę wracam do lata i do ukochanej Prowansji... Co powiecie na buteleczkę z aromatycznym, relaksującym eliksirem, który z powodzeniem można stosować jako dodatek do deserów, ciast (jako poncz) oraz do herbaty?

Tak...gorąca herbata z cytryną i syropem lawendowym w jesienny wieczór to jest to :)


Oryginalną francuską lawendę spożywczą wysokiej jakości znajdziecie w sklepie marsylskie.pl - serdecznie Wam ją polecam.


Syrop lawendowy - dodatek do herbaty i deserów

- 200ml wody
- 170g cukru
- 2 łyżeczki suszonej lawendy spożywczej

Wodę zagotować z cukrem. Zdjąć z ognia. Dodać suszoną lawendą i macerować ok.2h lub nawet całą noc. Odcedzić, przelać do buteleczki.
Stosować jako dodatek do herbaty, jako poncz do ciast, sos do deserów np. panna cotta.

2 komentarze:

  1. Ja akurat nie moge się przekonać do lawendy ... no chyba, że o kwiaty chodzi .... przeszkadza mi ten mydlany zapach:) .... ale syropy do kawy czy herbaty robię często:) .... ostatnio dyniowy:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...