sobota, 4 października 2014

W krainie francuskich serów: Petit Livarot / muffinki z suszonymi pomidorami, pestkami dyni i petit livarot

Petit Livarot

Ten pyszny ser o pięknie brzmiącej nazwie należy do serów o miękkim miękiszu i tzw. croûte lavée,czyli skórce, którą otrzymuje się poprzez szorowanie kulturami bakterii (do tej rodziny należą również Munster czy też Maroilles). Pochodzi z Normandii (miasteczko Livarot) i po raz pierwszy pojawił się w Średniowieczu. Produkowany jest z mleka krowiego, a jego cechą charakterystyczną są suszone gałązki tataraku - pałki szerokolistnej typha latifolia, którymi jest owinięty, a które nadają mu kształtu. Francuzi nazywają go „Le Colonel” właśnie z uwagi na te paski. Pałka szerokolistna to roślina porastająca tereny podmokłe, stawy oraz jeziora. Jest zrywana w okresie od sierpnia do września. Następnie suszona, wyparzana i dzielona na 50cm paski.

Petit Livarot od 1975 roku posiada certyfikt AOC: Appellation d'Origine Contrôlée, a od 1996 roku AOP: Appellation d'Origine Protégée, co oznacza,że ser produkowany jest wyłącznie na terenie regionu Normandii (departamenty Calvados, Orne oraz Eure).


Produkcja - ser produkowany jest z mleka krowiego. Pomarańczowy kolor skórki otrzymywany jest poprzez szorowanie kulturami bakterii Brevibacterium linens.

Dojrzewanie – 6-8 tygodni

Kształt i wygląd - ser ma kształt dysku o średnicy 11-12cm i masie 450, 330 lub 250g. Posiada pomarańczową, lekko wilgotną i lepką skórkę, która w ustach przybiera piaskową, ziarnistą konsystencję. Miąższ jest jędrny i słony, w zapachu bardzo wyrazisty.

Smak – wyraźny, mleczny z kwiatowym posmakiem oraz z lekką nutą...trawy i sianka

Jakie wina? - czerwone wino typu Saint Julien, Pomerol, Gevrey Chambertin, Côte Rôtie, ale także wytrawny cydr lub calvados

-------------------------------------------------------------------


Wyraziste sery najlepiej smakują w towarzystwie delikatnego ciasta. Wybrałam ciasto muffinkowe z odrobiną pestek dyni, które dodają chrupkości oraz z dodatkiem suszonych pomidorów, które ożywiają smak.

Muffinki z suszonymi pomidorami, pestkami dyni oraz z serem petit livarot

- 150g sera petit livarot (lub innego wyrazistego sera),

- 250g mąki,

- 150g masła

- 3 jajka

- 50g suszonych pomidorów

- garść pestek dyni,

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- szczypta kuminu,

- pieprz, sól

 
Masło roztopić i przestudzić. Suszone pomidory, ser oraz pestki dyni posiekać. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę.

Do mąki dodać proszek do pieczenia, żółtka, roztopione masło, szczyptę kuminu, pieprz, suszone pomidory, pestki dyni i odrobinę soli. Wymieszać. Dodać ubitą pianę, a na końcu ser petit livarot. Zamieszać do połączenia składników.

Foremki muffinkowe wysmarować masłem i wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok 30 minut w temp. 180 stopni.

6 komentarzy:

  1. łooooo kradniemy aż dwie...mmmm...rewelacja!!!!
    Serdeczności!!! :):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna przystawka.Miód w ustach .Robiłam .Udała się .Wszystkim gościom smakowało .Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie czy to normalne ze ten ser jeat gorzki? Czy to znaczy ze jest zepsuty?

    OdpowiedzUsuń
  4. mam to samo pytanie
    kupiłam w lidlu, jest gorzki

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...