środa, 25 maja 2011

Naleśnikowe roladki z rukolą i pesto

Kilka naleśników, które zostały po obiedzie postanowiłam wykorzystać przekąskowo. Nadzienie jest bardzo proste i odświeżające. Bazę stanowi pesto z dodatkiem gęstej śmietany i świeżej rukoli, którą staram się ostatnio nagminnie stosować, gdyż ma wiele żelaza i witamin.


Przepis na naleśniki znalazłam kiedyś w internecie (niestety nie pamiętam na jakiej stronie) i stosuję go do dziś.

Naleśnikowe roladki z rukolą i pesto

Ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki,
- szklanka wody gazowanej,
- szklanka mleka,
- dwie łyżki oliwy,
- jajko,
- łyżeczka soli

Składniki miksujemy i w razie konieczności dodajemy jeszcze trochę wody gazowanej. Smażymy naleśniki. Wychodzi ok. 12 sztuk

Nadzienie:
- pesto,
- gęsta kwaśna śmietana (można zastąpić jogurtem greckim),
- garść posiekanej rukoli, bazylii, tymianku itp.
- pieprz

Składniki nadzienia mieszamy.- to my sami decydujemy jakie ilości nam odpowiadają. Smarujemy nim naleśniki i zawijamy w zgrabne roladki.

21 komentarzy:

  1. Iwona,pyszne! Lubię wszystko co na tym talerzu.
    Idealny posiłek na ciepły czas.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł!! Ile ziół w środku!! W sam raz na wiosnę:)
    Co do ciasta, to ja do "pikantnych" naleśników wodę gazowaną zastępuję piwem;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają przecudnie i wiosennie! Pasowałyby mi do bento :)

    Monika z
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie wyglądają :) Taki powiew świeżości na stole!

    OdpowiedzUsuń
  5. Iwonko, jakie śliczne:). A połączenie pesto ze śmietaną bardzo pomysłowe - wiesz, ze wypróbuję:)
    Serdeczności w Twoje strony posyłam !

    OdpowiedzUsuń
  6. Co tu dużo mówić, naleśniki to moja słabość. Tylko bez pesto poproszę...

    OdpowiedzUsuń
  7. super zielono-wiosenne naleśniki:) naprawdę fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  8. posiłek idealny.
    rewelacyjny pomysł na naleśniki ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. Iwona, siedzę pod kołdrą i... zapodaj roladkę dla mnie :D naleśniki, pesto, śmietana, zioła, mniam :D btw, jeszcze nigdy nie robiłam naleśników na gazowanej wodzie. Muszę kiedyś sprawdzić różnicę! pozdrawiam :-) ps. norah jones - uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajne roladki, pyszna przekąska:)

    OdpowiedzUsuń
  11. prosze a smaczne:)
    ostatnio tez robilam nalesniki (kurcze tez muszw wrzucic go na bloga) i do ciasta dodalam takze..sok pomaranczowy:D polecam!:) reweleancja:D!!!

    ps. z zaproszenia na pewno skorzystam:D teraz niestety juz wracam..za okolo 7 dni i mam juz urwanie glowy..ale nastepnym razem dam znac:D:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczny farsz!!! Fajny pomysł na przekąskę na piknik:)

    OdpowiedzUsuń
  13. już lubię ten farsz :) pysznie musi smakować w połączeniu z naleśnikami

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowne! Takie roladki to ja mogę jeść bez końca! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmmmmm... pyszności Escapade, pyszności! Takie przekąski to ja rozumiem, przemawiają do mnie o wiele lepiej, niż jakiekolwiek słodycze:) Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Super pomysl! Bardzo mi sie twoje nalesniki podobaja, a ze mam juz troche dosyc tych tradycyjnych, na pewno sie zainspiruje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Widzę,że wiosnę przemyciłaś w naleśnikach. Bardzo mi się podoba Twój przepis zwłaszcza,że ostatnio uciekam od naleśnikowej rutyny:-)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. A nasza rucola już rośnie w ogr,dku. Cieszę się, że będę miała swoją ;-D


    Pycha!

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...