Na początku chciałabym wszystkim podziękować za udział w konkursie - za Wasze wpisy i liczne maile z ciekawymi przepisami, zdjęciami, wierszykami i rymowankami. Bardzo było mi miło czytać!!
Obiecałam, że wybiorę moim zdaniem najciekawsze przepisy. Każdy znajdzie wśród nich dla siebie coś miłego.
Oto pięć pobudzających napojów kawowych oraz ich autorzy, którzy wygrywają zestawy od firmy Tchibo /kolejność przypadkowa/:
- od-kuchni - Mrożoną kawa z nutą kokosa:
Składniki na szklankę 300ml :
50 ml zaparzonej mocnej kawy Arabica Tchibo
200 ml zmrożonego mleka
gałka lodów kokosowych lub waniliowych
bita śmietana - 2~3 łyżki
aromat kokosowy - 1 łyżeczka
wiórki kokosowe
Zaparzoną i wystudzoną kawę mieszamy w blenderze z mlekiem i aromatem kokosowym przez około 1,5 minuty. Do szklanki wkładamy lody, zalewamy je kawą z mlekiem. Na to nakładamy bitą śmietanę i posypujemy wiórkami kokosowymi.
50 ml zaparzonej mocnej kawy Arabica Tchibo
200 ml zmrożonego mleka
gałka lodów kokosowych lub waniliowych
bita śmietana - 2~3 łyżki
aromat kokosowy - 1 łyżeczka
wiórki kokosowe
Zaparzoną i wystudzoną kawę mieszamy w blenderze z mlekiem i aromatem kokosowym przez około 1,5 minuty. Do szklanki wkładamy lody, zalewamy je kawą z mlekiem. Na to nakładamy bitą śmietanę i posypujemy wiórkami kokosowymi.
- gruszka z fartuszka - Czekoladową kawa z likierem Baileys:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 100 g czekolady i dodajemy 100 ml kremówki. Mieszamy. Parzymy 0,5 litra mocnej kawy Tchibo Arabica i jeszcze gorącą, mieszamy z powstałą masą, dodając łyżkę cukru i... 2 łyżki Baileysa :) Rozlewamy do czterech szklanek/kubków. Kolejne 100 ml kremówki ubijamy i dekorujemy nią wierzch kawy, posypując odrobiną kakao. Smacznego :)
- Klaudia Miniuk - Pobudzającą kawa z prądem (z koniakiem, cynamonem i skórką cytrusów)
Składniki:
40 ml koniaku
4 łyżeczki cukru
1 laseczka cynamonu
2 goździki
skórka ze świeżego pomarańcza i cytryny
250 ml Tchibo Exclusive 100% Arabica
Wszystkie składniki, oprócz kawy, włożyć do garnuszka i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i zmieszać z 250 ml zaparzonej kawy Tchibo. Przecedzić przez drobne sito. Przelać do dwóch filiżanek i podawać od razu :)
40 ml koniaku
4 łyżeczki cukru
1 laseczka cynamonu
2 goździki
skórka ze świeżego pomarańcza i cytryny
250 ml Tchibo Exclusive 100% Arabica
Wszystkie składniki, oprócz kawy, włożyć do garnuszka i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i zmieszać z 250 ml zaparzonej kawy Tchibo. Przecedzić przez drobne sito. Przelać do dwóch filiżanek i podawać od razu :)
- Małgorzata Kłębowska - Koktajl kawowo-bananowy:
Do szklanki (250 ml) wsypać 1 czubatą łyżkę Tchibo Arabicy. Kawę zalać wrzątkiem do około 3/4 wysokości szklanki. Po zaparzeniu, wlać kawę do wysokiego i wąskiego naczynia (wyjdzie około pół szklanki zaparzonej kawy), dodać szklankę mleka i 2 pokrojone banany. Wszystko potraktować blenderem. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem zetrzeć na wierzch odrobinę czekolady, która świetnie komponuje się z bananowym posmakiem koktajlu.
Nie potrzeba dodawać cukru, gdyż koktajl jest naturalnie słodki dzięki bananom. Kawę można oczywiście zaparzyć mocniejszą, w zależności od upodobań.
- zielonamorelka - Kawa z melisą:
Wystarczy zaparzyć szklankę arabici z2-3 listkami świeżej melisy
do wystudzonej przecedzonej kawy dodajemy 2 kulki lodów śmietankowych i dokładnie mieszamy
wlewamy do wysokiej szklanki i ozdabiamy kleksem bitej śmietany [lub jeszcze kuleczką lodów]i startą czekoladą oraz listkami melisy
do wystudzonej przecedzonej kawy dodajemy 2 kulki lodów śmietankowych i dokładnie mieszamy
wlewamy do wysokiej szklanki i ozdabiamy kleksem bitej śmietany [lub jeszcze kuleczką lodów]i startą czekoladą oraz listkami melisy
czasem zamiast melisy używam mięty.
jeśli ktoś lubi bardzo słodkie napoje to można odrobinę osłodzić[ale to zależy od słodkości lodów]
naprawdę polecam wypróbowanie tego napoj ponieważ melisa lub mięta nadają mu niesamowity posmaczek który wyczujemy dopiero po wspaniałym aromacie kawy.
jeśli ktoś lubi bardzo słodkie napoje to można odrobinę osłodzić[ale to zależy od słodkości lodów]
naprawdę polecam wypróbowanie tego napoj ponieważ melisa lub mięta nadają mu niesamowity posmaczek który wyczujemy dopiero po wspaniałym aromacie kawy.
Wszystkich zwycięzców proszę o wiadomość mailową z adresem, pod który organizator ma posłać nagrodę oraz o nr telefonu (ułatwi to pracę kurierowi):
escapade_gourmande@yahoo.fr
GRATULUJĘ!!
Hurraaaa :) Dziękuje bardzo za wybór i już ślę maila :)
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo,że moja propozycja się spodobała:)
OdpowiedzUsuńzielonamorelka
ślicznie dziękuję za wyróżnienie! :) już piszę!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję, strasznie się cieszę! :)
OdpowiedzUsuńMałgosia K.
a ja gratuluje wszystkim wygranym:)
OdpowiedzUsuńI ja gratuluję zwycięzcom :)
OdpowiedzUsuńWszystkie przepisy są bardzo pomysłowe. Jeżeli chodzi o kawę, to ja najbardziej lubię gruboziarnistą, świeżo mieloną w młynku. Przyrządzam ją zawsze w specjalnym kubku z zaparzaczem, który kupiłam na https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/kubki-i-szklanki. Dzięki odpowiedniemu parzeniu kawa jest jeszcze lepsza w smaku i ma niepowtarzalny aromat.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis...
OdpowiedzUsuń