środa, 11 maja 2011

Sałatka z serem Coulommiers i klonowym winegretem

Przyszedł czas na majowe upały. A w upały....nie chce się jeść cieżkich sosów czy mięs, więc postawiłam na sałatkę. Sycącą, bo użyłam sera Coulommiers, który jest jednym z moich ulubionych. Delikatny, kremowy, aksamitnie rozprowadza się w ustach. Będzie smakować wszystkim, którzy stronią od ostrych i wyrazistych serów.

Dodatek tego pysznego sera może mylić, gdyż mimo wszystko w tej sałatce główną rolę gra sos. Podobno ten winegret (na bazie oliwy z oliwek) jest kanadyjską specjalnością z uwagi na pewnien składnik - syrop klonowy. Robiłam go na przysłowiowe oko wykorzystując oliwę z pestek winogron, więc dokładne proporcje dobierzcie sami według smaku. W każdym bądź razie bardzo mnie zachwycił...delikatnie słodkawy, delikatnie kwaśny, o ciekawej, dość gęstej konsystencji. Pasuje do sałat z dodatkiem orzechów i serów. Polecam :):)


Sałatka z serem Coulommiers i klonowym winegretem

- mieszanka sałat,
- ser pleśniowy, u mnie Coulommiers,
- garść orzeszków pistacjonych solonych,
- 2 pomidory,
- bazylia

winegret:
- łyżeczka musztardy Dijon,
- syrop klonowy,
- ocet balsamiczny,
- oliwa z pestek winogron,
- sól, pieprz


Składniki sosu dobrze połączyć, polać składniki sałatki. Polecam shaker do sosów, jak u mnie na zdjęciu - świetna sprawa!!

24 komentarze:

  1. Takiego winegretu jeszcze nie próbowałam. Sałatka z nim musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znam tego sera, ale patrzę na zdjęcie i bardzo mi się podoba. To coś w stylu brie/camemberta?
    Dresing interesujący. Nie używałam nigdy syropu klonowego w taki sposób.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. boska jest! i tyle w niej pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
  4. sałatka z serem pleśniowym to coś dla mnie:) super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Un insalata fresca e buona ciao :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Superasty przepis, który już powędrował do moich ulubionych - ależ intrygujący dobór i zestawienie składników! Syrop klonowy w dressingu to musi być super sprawa.:)
    Oj, Escapade, Ty to potrafisz podkusić człowieka, niczym biblijna Ewa...
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. od-kuchni - musisz koniecznie spróbować :)

    lashqueen - coulommiers jest bardzo podobny do brie, tak samo delikatny, ale moim zdaniem troszkę bardziej wyrazisty i kremowy.

    Paulo, goh. - dziękuję za miłę komentarze!!

    Stefania - mille grazie per il tuo commento! Ti saluto!

    Lekka - haha, ale mnie rozbawiłaś tym biblijnym porównaniem :D Skoro kuszę pozytywnie to jest mi z tym bardzoooo dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie sałatki mogłabym jeść i jeść:) Bardzo podoba mi się pomysł pistacji w Twojej sałatce. Ja sałatki robię zazwyczaj z miodowym winegretem, z klonowym nie próbowałam więc koniecznie muszę spróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł, aby dodać syropu klonowego do winegretu - dotychczas na to nie wpadłam, a lubię dressingi do sałat z nutą słodyczy. Wypróbuję przy najbliższej okazji.

    OdpowiedzUsuń
  10. fajny pomysl z tym dodatkiem syropu klonowego, pewnie fajnie to smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przydałaby mi się taka jutro do pracy

    OdpowiedzUsuń
  12. W takie ciepłe dni najlepiej mi smakują właśnie takie sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. No tak idealny sezon na sałatki . Ja robię podobny sos, tylko, że z miodem lub konfiturą malinową lub jeżynową. A co do sera, to o tym nie słyszałam, ale spróbuję. Póki co wypróbowałam włoski provolone, o którym pisałaś w wersji ostrej jako dodatek do makaronu lub innych potraw i całkiem się sprawdził.

    OdpowiedzUsuń
  14. Taką sałatkę chętnie zjem.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawi mnie ten syrop klonowy w połączeniu z sałatką. Zapisuję bo brzmi przesmacznie:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale pyszności. Chętnie bym jej skosztowała:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda smakowicie i syrop klonowy do sosu, mmm. Pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie lekkie i zdrowe przekąski chętnie wcinam! NAwet teraz, a co ;-)) Szczególnie zainteresował mnie ten serek! :-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda doskonale...i ta bazylia na wierzchu:) u mnie w doniczce rosnie ambitnie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Winegret z syropem klonowym? Tego jeszcze w mojej kuchni nie było, ale brzmi rewelacyjnie! Chyba spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Same pyszności i syrop klonowy niczym wisienka na torcie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. a faktycznie, ciekawe polaczenie z tym syropem klonowym..ale jak dobrze pamietam smaki tego sera..oraz syropu...zapowiada sie bardzo ciekawie..:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Escapade - czy ten ser jest ogólnie dostępny? Mnie również bardzo podoba się pomysł ze słodszym winegretem - na pewno dobrze komponuje się z serem.

    OdpowiedzUsuń
  24. Grace - w Polskich sklepach niestety nie miałam okazji go widzieć... Sprawdziłam w internetowym Piotrze i Pawle - jest :) Ale z powodzeniem można zastąpić go Brie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...