Drodzy Czytelnicy!
Pewnie większość z Was nie wyobraża sobie bez niej początku dnia, pracowitego popołudnia czy spędzenia paru miłych chwil ze znajomymi w kawiarni. Kawa :) Pobudza, otula nas aromatem, inspiruje.
Mam przyjemność zaprosić Was, amatorów tego poruszającego zmysły napoju, do konkursu organizowanego wspólnie z producentem kawy Tchibo Exclusive 100% Arabica.
Jak wygrać?
Pochwalcie się Waszymi ulubionymi wiosenno-letnimi przepisami na pobudzający napój z dodatkiem kawy Arabica. To mogą być koktajle, drinki, aromatyzowane kawy, smoothie itp. Wasze pomysły możecie zamieszczać w komentarzach lub wysyłać na mój adres mailowy:
escapade_gourmande@yahoo.fr
Czas trwania konkursu:
Na Wasze propozycje czekam od 4 do 15 maja. Ja wyłonię pięć, moim zdaniem najciekawszych, zwycięskich przepisów, a wyniki ogłoszę 16 maja :)
Nagrody:
Do wygrania 5 zestawów z kawami Tchibo Exclusive 100% Arabica wraz z dwiema ślicznymi filiżankami.
Moi Mili, do dzieła! Czekam na Wasze kawowe pomysły.
:) może i ja spróbuję :)
OdpowiedzUsuńA ja proponuję mrożoną kawę z nutą kokosa
OdpowiedzUsuńSkładniki na szklankę 300ml :
50 ml zaparzonej mocnej kawy Arabica Tchibo
200 ml zmrożonego mleka
gałka lodów kokosowych lub waniliowych
bita śmietana - 2~3 łyżki
aromat kokosowy - 1 łyżeczka
wiórki kokosowe
Zaparzoną i wystudzoną kawę mieszamy w blenderze z mlekiem i aromatem kokosowym przez około 1,5 minuty. Do szklanki wkładamy lody, zalewamy je kawą z mlekiem. Na to nakładamy bitą śmietanę i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego:)
Kawa z mleczkiem kokosowym
OdpowiedzUsuń100 ml zaparzonej kawy Tchibo 100% Arabica
150ml mleczka kokosowego
cukier do smaku
Ubijamy mleko kokosowe w blenderze lub szejkerze i mieszamy z posłodzoną kawą.
Proste i pyszne!
No, konkurs kawowy dla kawoszy :) Czyli i dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam kawę na ciepło, kiedy dodaję do niej kieliszek likieru o ciepłym smaku: kokos, czekolada, orzechy... Z odrobiną mleka. Wtedy grzeje i pobudza równocześnie! :)
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 100 g czekolady i dodajemy 100 ml kremówki. Mieszamy. Parzymy 0,5 litra mocnej kawy Tchibo Arabica i jeszcze gorącą, mieszamy z powstałą masą, dodając łyżkę cukru i... 2 łyżki Baileysa :) Rozlewamy do czterech szklanek/kubków. Kolejne 100 ml kremówki ubijamy i dekorujemy nią wierzch kawy, posypując odrobiną kakao. Smacznego :)
OdpowiedzUsuńJa natomiast w ciepłe/gorące dni chętnie piję dla orzeźwienia takiego kawowego shake'a:
OdpowiedzUsuńczubatą łyżeczkę kawy Tchibo Exclusie 100% Arabica zalewamy 1/3 szklanki wrzątku. Studzimy, odcedzamy. Za pomocą blendera miksujemy 200 ml lodów śmietankowych, dodając powoli kawę oraz mleko skondensowane niesłodzone - do uzyskania pożądanej konsystencji. Pychota!
Moja propozycja to "Gorąca mokka", coś co nie jest zmulające, a pozwoli odliczyć nie tylko zimowe długie wieczory:)
OdpowiedzUsuńSkładniki (na 4porcje):
-500ml mleka
-125ml śmietanki 36%
-150g kawałków gorzkiej czekolady, dodatkowo odrobina utartej do dekoracji
-2 łyżeczki cukru pudru
-60ml mocno zaparzonej Kawy Tchibo Exclusive 100% Arabica (rozpuszczalna)
Wykonanie:
Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia mleko i śmietankę,nieustannie ubijając dla uzyskania pianki.
Do wrzącego mleka dodać czekoladę i cukier puder. Mieszając, aż do roztopienia czekolady. Do czterech kubków wlać odrobinę kawy, następnie dolewać mieszanki czekoladowej, zdejmując piankę.
Posypać startą czekoladą i natychmiast podawać.
Smacznego ! :)
mój sposób na letni upał to kawa mrożona - robię filiżankę baardzo mocnej kawy - studzę ją. W oddzielnym naczyniu spieniam zimne mleko - nabiera ono wtedy lżejszej konsystencji choć pianka oczywiście tworzy się na krotko - do przeźroczystej szklanki wlewam kawę na to mleko i kilka kostek lodu, dolewam 2 łyżki syropu czekoladowego do kawy i wszystko przykrywam ,,czapką" z bitej śmietany - posypuję startą czekoladą lub kakaem (cynamon też jest świetny) i GOTOWE!!! naprawdę w upalne dni nie ma lepszego sposobu na orzeźwienie.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Jagienka!!!
Moja propozycja na słotne letnie dni:
OdpowiedzUsuńfiliżanka kawy z łyżeczką konfitury różanej. Napój wprost magiczny, pozwala zapomnieć o cieknącym z nieba deszczu i poczuć się jak w rozświetlonym słońcu ogrodzie.
a ja uwielbiam wypić drinka, który u mnie nazwy nie ma .ale smak ma nieziemski:)
OdpowiedzUsuń3 żółtka ucieram z 50 g cukru pudru na biały krem. Do tego dodaję 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w 2 - 3 łyżkach gorącej wody. Wszystko ucieram pałką lub mikserem...a do tego wlewam powoli koniak (którego dodaję w zależności od potrzeby lub zachcianki):) podaję ze sporą ilością kostek lodu:)
pozdrawiam
Jola
mój ulubiony napój kawowy jest dość nietypowy i raczej nei każdemu przypadnie do gustu ale ja za nim szaleję
OdpowiedzUsuńwystarczy zapażyć szklankę arabici z2-3 listkami świeżej melisy
do wystudzonej przecedzonej kawy dodajemy 2 kulki lodów śmietankowych i dokładnie mieszamy
wlewamy do wysokiej szklanki i ozdabiamy kleksem bitej śmietany [lub jeszcze kuleczką lodów]i startą czekoladą oraz listkami leisy
czasem zamiast melisy używam mięty.
jeśli ktoś lubi bardzo słodkie napoje to można odrobinę osłodzić[ale to zależy od słodkości lodów]
naprawdę polecam wypróbowanie tego napoj ponieważ melisa lub mięta nadają mu niesamowity posmaczek który wyczujemy dopiero po wspaniałym aromacie kawy.
zielonamorelka
KAWA Z AJERKONIAKIEM
OdpowiedzUsuńSkładniki:
* ajerkoniak – 1/3 szklanki
* espresso – ok. 40 -50 ml
* bita śmietana – dowolna ilość
* kawa mielona do dekoracji
przygotowanie:
* Na spód szklanki do latte wlewamy ajerkoniak
* Na ajerkoniak delikatnie po ściance szklanki wlewamy kawe espresso z tchibo exclusive 100% arabica
* na to wykładamy bitą śmietaną.
* Wierzch oprószamy kakao lub kawą
pozdrawiam
^^^^^ Angelika ^^^^^