Kuchnia indyjska jest mi bardzo bliska...głównie przez zamiłowanie do wszelkich przypraw i połączeń smakowych. Dlatego cały czas chce odkrywać jej smaki. W książce Le Grand Livre Marabout de la Cuisine du Monde znalazłam prosty przepis, który od razu mnie zaciekawił. Curry z kalafiorem - to pełne kolorów i smaków danie, które pomaga nam witać wiosnę. Niby delikatne (za sprawą kalafiora), ale bogate w aromat przypraw. Wegetariańskie, ale może być świetnym dodatkiem do mięs! No i ten sosik...który można wyjadać indyjskim pieczywem. Mnie bardzo urzekło... Jak dobrze, że zostało jeszcze troszkę 'na dokładkę' ;)
Indyjskie curry z kalafiorem i zielonym groszkiem
- 600g kalafiora (ja dałam cały średni kalafior),
- 2 łyżki ghee (lub klarowanego masła),
- średnia cebula (posiekana drobno),
- dwa ząbki czosnku (przecisniete przez praskę),
- 2cm swieżego, startego imbiru,
- 75g ostrej pasty curry (ja dałam zieloną łagodną+odrobinę papryczki chili),
- 180ml słodkiej śmietanki,
- 2 spore pomidory pokrojone w kostkę,
- 120g mrożonego groszku (ja dałam 200g),
- 280g jogurtu naturalnego,
- kolendra,
- opcjonalnie - posiekane jajka ugotowane na twardo
Kalafior gotujemy al dente w wodzie lub na parze. W garnku rozgrzewamy ghee lub masło i smażymy na nim cebulę, czosnek oraz imbir. Dodajemy pastę curry i mieszamy tak, by oplepiła pozostałe składniki. Do naszej bazy wlewamy śmietankę i chwilkę gotujemy. Dorzucamy kalafior podzielony na różyczki oraz pokrojone pomidory. Dusimy (bez przykrycia) ok. 5 minut. Następnie dorzucamy groszek oraz jogurt. Dusimy na wolnym ogniu kolejnych 5 minut. Curry podajemy z kolendrą i posiekanym jajkiem.
Cudownego weekendu Wam życzę!
curry mogłabym jeść we wszelkich możliwych kombinacjach :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam kuchnię indyjską za bogactwo smaków i aromatów oraz za wykorzystanie moich ulubionych składników. A tak się składa, że i kalafior, i groszek do nich należą :)
Ja podobnie jak cytrynka szaleję za wszelkiego rodzaju curry, więc kalafiorowa wersja bardzo do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńwyglada przepysznie:)
OdpowiedzUsuńŚliczne to curry!
OdpowiedzUsuńLubię wszelkie,w indyjskim i tajskim stylu.
A warzywne jest takie pyszne.
zjadlabym miseczke takiego pysznego curry:)
OdpowiedzUsuńCurry z kalafiorem ma coś w sobie i faktycznie w rozmaitych przepisach,z którymi się spotkałam łączone jest z groszkiem i z reguły z kartoflami. Ostatnie jakie robiłam było dodatkowo z mleczkiem kokosowym i to mi najbardziej przypadło do gustu. Ciekawa jestem smaku z dodatkiem pomidorów. WIDAĆ WERSJI JEST NIEZLICZONA ILOŚĆ!
OdpowiedzUsuń