wtorek, 20 marca 2012

Chleb mieszany na zaczynie 3-dniowym

Miałam wielką ochotę spróbować tego chlebka. To głównie przez zachętę autorki przepisu, która w swojej książcze napisała, że smakuje podobnie do chleba na zakwasie.  Nigdy nie robiłam wypieku na zaczynie aż 2-3 dniowym. Powiem tylko, że cierpliwość bardzo popłaca :) Bochenek nie wyszedł zbyt duży (ok. 500g), ale za to jaki pyszny! Mięciutki, lekki, dość elastyczny miąższ oraz pyszna skórka. Czy faktycznie ma smak zakwasowca? Może nie całkiem, gdyż nie jest kwaśny ani ciężki. Doskonale pasuje do kanapek z wędlinami.



Chleb mieszany na zaczynie 3-dniowym
(M. Zielińska Drożdżowe wypieki)

Zaczyn
- 120g mąki pszennej chlebowej (650),
- 130 ml wody,
- 6g świeżych drożdży

Ciasto
- zaczyn
- 4g świeżych drożdży,
- 200 g mąki chlebowej pszennej,
- 50 g mąki pszennej razoej
- 50g mąki zytniej (u mnie pełnoziarnista),
- 120 ml wody,
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1,5 łyżeczki soli



Zaczyn przygotowujemy na 2-3 dni przed pieczeniem. Ja go zrobiłam na trzy dni przed. Drożdże należy rozmieszać z wodą i mąką. Przykryć naczynie ściereczką i pozostawić w temp. pokojowej. Kilka razy dziennie zaczyn dobrze wymieszać. Musi być płynny, pokryty pęcherzykami i ładnie, drożdżowo pachnieć.

Trzeciego dnia do gotowego zaczynu wmieszać pokruszone drożdze i pozostawić na parę minut. Dodać mąkę, kminek, sól oraz wodę. Wyrobić i pozostawić na 10 min. Po tym czasie ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Z wyrośniętego ciasta uformowac bochenek i znów pozostawić do wyrośnięcia (u mnie trwało to ok. 1h). Można włożyć do lodówki na całą noc. Piec w piekarniku naparowanym i rozgrzanym do 230 stopni przez ok. 35-40 minut. Studzić na kratce.

8 komentarzy:

  1. Fajny taki zaczyn:) Ja postawiłam taki dziś na 12 h, ale będzie stał dłużej, bo mi się nie chce dziś piec:) Mam nadzieję, że będzie z nim ok:)

    Jeśli mogę: Jeszcze tylko kilka osób... Bardzo proszę! :) Czy ktoś jeszcze mogłby mi pomóc? 18-30 rok życia, niekoniecznie (!) mieszkający z rodzicami. Dziękuję!!! Najważniejsze wnioski z badań przedstawię na blogu. Tyle mogę dla Was zrobić. :) http://www.facebook.com/events/358503757495487/

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, taki domowy chlebek jest pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawy chlebek. Piękna struktura! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekę kilka razy w tygodniu, ale akurat takiego z 3 dniowym zaczynem nie próbowałam. Bardzo mi się przepis podoba, chętnie kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczny chlebek, uwielbiam domowe pieczywo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak napisala Jolanta - ja tez uwielbiam domowe pieczywo:) A Twoj wyglada istnie domowo i smacznie:)
    Pozdrawiam
    Alicja

    ps. Sliczne zdjecia:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...