Bardzo proste w przygotowaniu curry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym. Polecam!
Kokosowe curry z kurczakiem
- 4 piersi z kurczaka
- puszka mleczka kokosowego (400ml),
- 2 pomidory obrane ze skórki,
- 1 duża cebula,
- kopiasta łyzeczka mieszanki curry,
- pół łyżeczki kurkumy
- szczypta kminu rzymskiego,
- odrobina suszonej, badź świeżej papryczki chili,
- sok z połowy dużej cytryny
- 2 ząbki czosnku
Marynata:
Piersi z kurczaka oczyszcamy, kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę - rozgnieciony czosnek, curry, kurkumę, kumin łączymy z sokiem z cytryny. Kurczaka zalewamy marynata i odstawiamy na 1h (a najlepiej na całą noc).
Cebulę kroimy w piórka, papryczkę siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy kurczaka - smażymy aż mięsko sie zetnie. Pomidory porkojone w kostkę przekłądmay do kurczaka, wlewamy mleckzo kokosowe. Doprawiamy solą oraz przyprawami (w razie konieczności). Dusimy jeszcze ok. 30 min.
Podajemy z ryżem.
takie smakołyki! jeju, kuszące.
OdpowiedzUsuńod samego patrzenia robię się głodna ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Szana
www.gastronomygo.blogspot.com
Iwona,to moje smaki.
OdpowiedzUsuńPyszności!
To lubię - szybko, orientalnie i smacznie!
OdpowiedzUsuńMleko kokosowe, Indie... Ponownie trafiłaś w mój czuły punkt smakowy. Efekt - jestem głodna po kolacji :)
OdpowiedzUsuńdla mnie samo mleko kokosowe już cudownie brzmi .... przepięknie wyglada to danie:)
OdpowiedzUsuńIwonko, wygląda pysznie!!! zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńFajne smaki!
OdpowiedzUsuńAle tu ładnie. :)
OdpowiedzUsuńA curry wygląda powalająco. :) Kurczak to wdzięczny obiad. :D