czwartek, 8 marca 2012

Tajine z pulpecikami i bulgurem

Całkiem niedawno bardzo spodobał mi się pomysł Maggie na tajine z klopsikami. Nie minęło wiele czasu, gdy znalazłam podobny (ale jednak uboższy w składniki) przepis w książce 1 millon de menus économiques. Tym razem nie mogłam się oprzeć i tajine został 'popełniony'.


Nie myliłam się, że będzie mi smakować...był pyszny - pachnący przyprawami i aromatyczny. Z pewnością pojawi się na moim stole jeszcze nie raz. Polecam wszystkim zwolennikom kuchni arabskiej!

Tajine z pulpecikami (Tajine de boulettes)
(na podstawie 1 millon d menus économiques M.Lizambard)


- 500g mielonego mięsa (jagnięcina lub wołowina),
- pomidory w puszce (można dać świeże)
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki mieszanki - kolendra, pietruszka i mięta posiekane,
- łyżka papryki słodkiej,
- płaska łyzeczka kuminu,
- płaska łyżeczka ras el-hanout,
- papryczka chili
- oliwa z oliwek
- jajko


Z mięsa mielonego robimy pulepciki - dodajemy jajko, sól, pieprz, posiekaną mietę, zmiażdżony ząbek czosnku i ewentualnie namoczoną bułkę. Wyrabiamy i robimy małe klopsiki.

Cebulę kroimy w piórka i łaczymy z wszystkimi przyprawami oraz ziołami, a także z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Po 15 minutach przekładamy 'marynowaną' cebulę na patelnie i smażymy do uwolniania aromatu przypraw. Następnie dodajemy pomidory w puszcze (posiekane) - ja dałam jedną puszkę. Dusimy parę minut, po czym układamy na sosie pulpeciki. Przykrywamy i pozostawiamy na ok.20 min. by pulpeciki się ugotowały w tym sosie.

Swój tajine podałam z kaszą bulgur.
Smacznego!!

7 komentarzy:

  1. Fajnie wygląda...nigdy nie próbowałam, a mam wrażenie że mio zasmakuje...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciesze sie, ze moje klopsiki zainspirowaly cie do poszukiwan, a jeszcze bardziej, ze w efekcie trafilas na taki fantastyczny przepis. Na pewno go wyprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm, czy jagnięcina bardzo różni się w smaku od wołowiny?
    Wszystkie pyszności, które mają wygląd klopsików i pomidory w składzie, zdobywają moją akceptację. Przepis na 6 z plusem!

    OdpowiedzUsuń
  4. informuje, ze cieknie mi slinka. Od paru dni myslalam o podobnym daniu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale! To danie z gatunku tych, które mogłabym jeść niemal codziennie!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...