niedziela, 9 stycznia 2011

Alzacki sernik: Tarte au fromage blanc

Lubię kuchnię alzacką. Jest swojska, prosta, nie udaje wyszukanej, nie sili się na 'haute cuisine' i mimo swych licznych niemieckich wpływów posiada całą masę francuskiej elegancji. Równocześnie zachowuje pewną prawdę podtrzymywaną w każdym alzackim domu. Tradycja. To ona jest piękna.

Lubię kuchnię alzacką. Jest chyba jedyną (obok lotaryńskiej) taką regionalną kuchnią we Francji, która posiada aż tyle wspólnych cech z kuchnią polską. Kiszona kapusta i słynny choucroute, cebula, umiłowanie do kiełbas, mięsiwa i tłustych dań jednogarnkowych typu Baeckeoffe. Nie zapominając o deserach np. drożdżowa baba Kougelhopf, alzackie pączki, piernik, maślane ciasteczka bredele, a także szpecle, które przypominają lane kluski, czy też placki ziemniaczane (galettes de pommes de terre) i piwo...dużo białego, pszenicznego piwa ;)


Dziś chciałabym pokazać alzacki klasyk deserowy, tutejszy sernik, tak właściwie jest to tarta sernikowa. Ma troszkę inną konsystencję niż nasz rodzimy wypiek - to coś pomiędzy budyniem a serową pianką. Nie ma się co oszukiwać - nie wyrasta tak chętnie jak polski odpowiednik i nie jest przesłodzona, ale za to smakuje obłędnie i jest warta spróbowania! Zatem do dzieła.



TARTE AU FROMAGE BLANC

Spód:
kruche ciasto
(np. 150 g mąki, 75 g miękkiego masła, troszkę wody i szczypta soli)

Masa serowa:
- 500 g twarożku (może być ten sprzedawany w wiaderkach specjalnie 'do serników'),
- 100 g gęstej śmietany,
- 25 ml mleka,
- 3 jajka,
- 90 g mąki,
- 110 g cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- starta skórka z jednej sparzonej cytryny

Ciasto rozwałkować dosyć cienko i wyłożyć na blaszkę.
Twarożek, śmietanę, mleko, startą skórkę z cytryny i 3 żółtka wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Mąkę, cukier i cukier waniliowy połączyć. Masę sernikową połączyć ze składnikami sypkimi, a na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Całość wylać na kruche ciasto, rozgrzać piekarnik i piec 50 min. w temp. 170 stopni.


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. u mnie też dziś królował sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja Mama robi bardzo podobny sernik, jest taki piankowy i delikatny. Tak mi się skojarzyło:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja właśnie za klasycznym polskim sernikiem nie przepadam, wersja alzacka zdecydowanie bardziej mi odpowiada ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziewczyny, macie rację! Ten jest o wiele bardziej delikatny i lekki. Taki piankowy flan. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię sernikowe eksperymenty, dodaję do listy do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale wyglada pyszniutko:) juz mam ochote na kawaleczek takiego sernika:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Skusiłabym się teraz na taki kawałek tarty. Do kubka kawy...

    OdpowiedzUsuń
  8. flusso - musisz koniecznie wypróbować. Zachecam! :)

    Aga - dziękuję :)

    Wiosanno - no to do dzieła ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...