niedziela, 13 marca 2011

O kolorach i sałatce z soczewicy i marchewki

Pomarańczowy...to podobno modowy hit nadchodzącego sezonu. U mnie też... tyle, że w kuchni :) Ostatnio odkrywam, że kolorowe kulinaria naprawdę wpływają na nastrój i poprawiają humor. Cieszą oczy i zmysły. I o to chodzi! By nimi chłonąć każdą potrawę, by się napatrzeć, by smakować, by czuć ją całym sercem, całym sobą. Naiwność, głupota? Nie dla mnie. To jedyna taka chwila, która wymaga spokoju i ciszy. To takie moje sacrum.


Dziś chcę Wam pokazać sałatkę, która moim zdaniem jest w stanie pogodzić wiele gustów. Jest prosta w przygotowaniu, wegetariańska, sycąca i równocześnie nie zaśmieca nam organizmu. Cudne są w niej kontrasty...kolor marchewki i żółtek na tle soczewicy - coś przepięknego! To taka energetyzująca wiosenna rozgrzewka.




Sałatka z soczewicy i marchewki
(inspiracja - Larousse Cuisine)

- 200 g ugotowanej zielonej soczewicy,
- dwie średnie marchewki,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- garsć pestek słonecznika,
- szalotka bądź zielona cebulka,

winegret: łyżeczka musztardy, trzy łyżeczki octu winnego, pięć łyżek oliwy z oliwek/oleju z pestek winogron, sól, pieprz

Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Słonecznik podprażyć na patelni. Szalotkę posiekać. Wszystko wymieszać z ugotowaną wcześniej soczewicą. Jajka przekroić na ćwiartki, przybrać nimi sałatkę.
Sos - składniki sosu wymieszać. Najlepiej w shakerze lub małym słoiczku. Polać sosem sałatkę, odstawić na parę minut, by całość się 'przegryzła'. No i gotowe! Szybko, prawda?

16 komentarzy:

  1. Jaki te żółtka mają piękny kanarkowy kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kolory w kuchni. Twoja sałatka wygląda wspaniale
    też słyszałam, że pomarańczowy ma być hitem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię pomarańczowy bez względu na modę.Tę sałatkę biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe połączenie produktów. Na pewno musi być bardzo pyszne.
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ślicznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. interesujące połączenie smaków! :) Bardzo dziękujemy za dołączenie do naszej społeczności! Zapraszamy jak najczęściej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ha, ciekawe! I wygląda tak wiosennie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie kolor na talerzu tez musi być. Wyjątek robię dla kaszy gryczanej ze smażoną cebulką:)
    Pozdrawiam, Iwonko!

    OdpowiedzUsuń
  9. lubię soczewicę :) na pewno by mi smakowała taka sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. flusso - ich kolor super wygląda z marchewką w tle :)

    Kaś - dziękuję!

    Amber - ja tam jednak wolę pomarańczowy w kuchni ;)

    Grażyno - sałatka z tymi składnikami jest pyszna i do wypróbowania!

    Skawolo - dziękuję za odwiedziny!

    wykrywaczu - bardzo mi miło, że do Was dołączyłam :)

    delikatessen - to wiosenna porcja energii!

    Ewelinko - to prawda...są też dania nieco monotonne kolorystycznie, ale jakże pyszne. Uściski!

    kulinarne smaki - tak jest ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. zauberi - fajnie smakuje z tym winegretem, tak odświeżająco! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja także lubię kolory ale więcej, ja lubię składniki z których przyrządzam potrawy! Lubię na nie patrzeć, dotykać, reklaksuje mnie to.

    Kiedy robię zdjęcia potraw najpierw muszę zachwycić się składnikami inaczej nic z tego nie wychodzi..

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. no sałatka bardzo ciekawa! i faktycznie - szybka :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. kolorki super:) az chce sie zjesc od razu taka smaczna salatke:)

    OdpowiedzUsuń
  15. O tak, to prawda - terapia kolorami działa cuda :-) Ja ostatnio na okrągło chrupię surową marchewkę :)) Uściski!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...