wtorek, 22 marca 2011

Carpaccio z grillowanej cukinii z sosem roquefort

Mam wielką słabość do grillowanych warzyw. Mogłabym je grillować i jeść do znudzenia. Są dla mnie najlepszą sałatką, przekąską, przystawką. Papryka, cukinia, bakłażan, cebulka... kocham je wszystkie grillowane.

Ostatnio odkryłam niesamowity sos. Sos, który z powodzeniem można podać do wszelkiego rodzaju mięs, bo dodatek wyrazistego sera cudownie zaostrza jego smak. A że roquefort bardzo lubię, to wkomponowałam go w moje carpaccio, aby podkreślić łagodny smak warzyw. W ten oto sposób powstał niesamowity duet, który serdecznie polecam.


Carpaccio z grillowanej cukinii z sosem roquefort

- duża cukinia

Cukinię kroimy na plasterki i grillujemy np. na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek aromatyzowanej czosnkiem.

Sos:
(źródło: Le Larousse de la cuisine)

- szalotka,
- 30 g masła,
- 80 g sera roquefort,
- trzy pełne łyżki crème fraîche,
- pieprz

Siekamy szalotkę i podsmażamy ją chwileczkę na maśle. Następnie dorzucamy do niej pokruszony ser - całość mieszamy aż do rozpuszczenia sosu. Na końcu dodajemy crème fraîche i pieprz (nie solimy, bo ser jest już słony!). Szybka odstawiamy z ognia.



Cukinie podajemy z jeszcze ciepłym sosem. Mmm.... :)

26 komentarzy:

  1. a teraz sobie wyobrażam że sięgam choć po jeden plasterek

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam cukinię :) grilowana jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł, uwielbiam wszystko z roztpionym serem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Grilowane warzywa są wspaniałe. Cukinia nie jest moim ulubionym warzywem, ale w połączeniu z zaproponowanym tutaj wyrazistym sosem może mi posmakować. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste i nieslychanie zachecajace !

    OdpowiedzUsuń
  6. wyślesz mi pocztą czy mogę przyjechać? :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Grillowane warzywa uwielbiam, zwłaszcza po zimowym okresie, kiedy bardzo mi brakuje wszystkich warzyw. A jeszcze ten sos z roquefortem! Do tego wystarczyłoby kilka orzechów włoskim, świeże pieczywo i obiad z głowy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Już widzę udziela się klimat lata.. grill ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. O widzę, że nie tylko ja dzisiaj grillowałam :) Zapowiada się przesmacznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Widzę, że zabrała się tu większa ilość fanów grillowanych cukinii i innych warzyw. Fantastycznie, bo już za niedługo będzie można 'odpalać' prawdziwe grille! Dziękuję za każde miłe słowo i szczerze polecam sosik z roquefortem :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Iwona,ja też,ja też! W ostatnią niedzielę jadłam pyszną cukinię,choć nie z grilla. A ten sos na ciepło poproszę!

    OdpowiedzUsuń
  12. Trochę cukini, trochę sera i pycha obiad! Lubię takie połączenia:)Świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  13. No moja droga - zaszalałaś:) PYSZNOŚCI! Ten sos zapisuję od razu, nie jestem co prawda wielką fanką cukinii, ale wypróbuję z bakłażanem;)

    OdpowiedzUsuń
  14. zapowiada się wykwintnie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Podoba mi się ten przepis na sos, wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O, widzę że sezon grillowania rozpoczęty:)Piękny cukiniowy talerz, z sosikiem musi smakować wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  17. grillowana cukinia...pycha;) a sosik ciekawy bardo.

    OdpowiedzUsuń
  18. cukinia wygląda idealnie. bardzo lubię ją w grillowanej wersji. a przepis na sos do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepis na dobry sos to skarb. Twój podoba mi się bardzo, a że miłośniczką warzyw grilowanych jestem wielką, to ten duet jest dla mnie idealny.

    OdpowiedzUsuń
  20. ten sos na pewno jest oblednie pyszny:) i takie danie zjadlabym ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dołączam się do wielbicieli grilla, warzyw z grilla i Twojego dania, Lo.:)

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam cukinię, muszę spróbować jej z takim sosem

    OdpowiedzUsuń
  23. Mam podobny stosunek do grillowanych warzyw. Kiedy rozpoczyna się letni sezon grillowy, największą atrakcją jest dla mnie grillowany bakłażan, cukinia i czosnek w główce :) Sos sobie zapiszę, żeby było jeszcze smaczniej :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo fajny przepis, proste ale jakie efektowne,pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...