Mam wielką słabość do grillowanych warzyw. Mogłabym je grillować i jeść do znudzenia. Są dla mnie najlepszą sałatką, przekąską, przystawką. Papryka, cukinia, bakłażan, cebulka... kocham je wszystkie grillowane.
Ostatnio odkryłam niesamowity sos. Sos, który z powodzeniem można podać do wszelkiego rodzaju mięs, bo dodatek wyrazistego sera cudownie zaostrza jego smak. A że roquefort bardzo lubię, to wkomponowałam go w moje carpaccio, aby podkreślić łagodny smak warzyw. W ten oto sposób powstał niesamowity duet, który serdecznie polecam.
Carpaccio z grillowanej cukinii z sosem roquefort
- duża cukinia
Cukinię kroimy na plasterki i grillujemy np. na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek aromatyzowanej czosnkiem.
Sos:
(źródło: Le Larousse de la cuisine)
- szalotka,
- 30 g masła,
- 80 g sera roquefort,
- trzy pełne łyżki crème fraîche,
- pieprz
Siekamy szalotkę i podsmażamy ją chwileczkę na maśle. Następnie dorzucamy do niej pokruszony ser - całość mieszamy aż do rozpuszczenia sosu. Na końcu dodajemy crème fraîche i pieprz (nie solimy, bo ser jest już słony!). Szybka odstawiamy z ognia.
Cukinie podajemy z jeszcze ciepłym sosem. Mmm.... :)
a teraz sobie wyobrażam że sięgam choć po jeden plasterek
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukinię :) grilowana jest pyszna
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, uwielbiam wszystko z roztpionym serem:)
OdpowiedzUsuńGrilowane warzywa są wspaniałe. Cukinia nie jest moim ulubionym warzywem, ale w połączeniu z zaproponowanym tutaj wyrazistym sosem może mi posmakować. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńProste i nieslychanie zachecajace !
OdpowiedzUsuńwyślesz mi pocztą czy mogę przyjechać? :D
OdpowiedzUsuńGrillowane warzywa uwielbiam, zwłaszcza po zimowym okresie, kiedy bardzo mi brakuje wszystkich warzyw. A jeszcze ten sos z roquefortem! Do tego wystarczyłoby kilka orzechów włoskim, świeże pieczywo i obiad z głowy.
OdpowiedzUsuńJuż widzę udziela się klimat lata.. grill ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
O widzę, że nie tylko ja dzisiaj grillowałam :) Zapowiada się przesmacznie.
OdpowiedzUsuńWidzę, że zabrała się tu większa ilość fanów grillowanych cukinii i innych warzyw. Fantastycznie, bo już za niedługo będzie można 'odpalać' prawdziwe grille! Dziękuję za każde miłe słowo i szczerze polecam sosik z roquefortem :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńIwona,ja też,ja też! W ostatnią niedzielę jadłam pyszną cukinię,choć nie z grilla. A ten sos na ciepło poproszę!
OdpowiedzUsuńTrochę cukini, trochę sera i pycha obiad! Lubię takie połączenia:)Świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńNo moja droga - zaszalałaś:) PYSZNOŚCI! Ten sos zapisuję od razu, nie jestem co prawda wielką fanką cukinii, ale wypróbuję z bakłażanem;)
OdpowiedzUsuńzapowiada się wykwintnie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis na sos, wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńO, widzę że sezon grillowania rozpoczęty:)Piękny cukiniowy talerz, z sosikiem musi smakować wybornie.
OdpowiedzUsuńgrillowana cukinia...pycha;) a sosik ciekawy bardo.
OdpowiedzUsuńcukinia wygląda idealnie. bardzo lubię ją w grillowanej wersji. a przepis na sos do wypróbowania
OdpowiedzUsuńWspaniałe , apetyczne. :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na dobry sos to skarb. Twój podoba mi się bardzo, a że miłośniczką warzyw grilowanych jestem wielką, to ten duet jest dla mnie idealny.
OdpowiedzUsuńten sos na pewno jest oblednie pyszny:) i takie danie zjadlabym ze smakiem:)
OdpowiedzUsuńmisternie ułożone :D
OdpowiedzUsuńDołączam się do wielbicieli grilla, warzyw z grilla i Twojego dania, Lo.:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukinię, muszę spróbować jej z takim sosem
OdpowiedzUsuńMam podobny stosunek do grillowanych warzyw. Kiedy rozpoczyna się letni sezon grillowy, największą atrakcją jest dla mnie grillowany bakłażan, cukinia i czosnek w główce :) Sos sobie zapiszę, żeby było jeszcze smaczniej :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, proste ale jakie efektowne,pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuń