czwartek, 31 maja 2012

Pavlova z mango i kiwi

Leciutka jak chmurka, słodka, eteryczna... W środku mieciutka, na zewnątrz chrupiąca. Taka moze być jedynie Pavlova. Udekorowana sezonowymi, najczęściej kwaskowatymi owocami, cudownie koronuje letni posiłek. Ja polecam ten deser w wersji mini - najlepiej zrobić kilka małych spodów bezowych. Wtedy każda porcja będzie wyglądać estetycznie (unikniemy krojenia wielkiej, kruszącej się bezy) i w takiej ilości, by nie stała się mdląca ;)



Pavlova z mango i kiwi
(5 porcji)

- 2 białka,
- 110g cukru pudru,
- łyżeczka octu winnego białego,
- pół łyzeczki ekstraktu waniliowego
 -200ml śmietany kremówki + 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego

-mango,
- kiwi


Białka ubić na sztywno za pomocą miksera. Do ubitych białek dodajemy cukier puder i dalej je ubijamy, by były gładkie i lśniace. Na samym końcu wlewamy ocet i ekstrakt waniliowy. Miksujemy. Z masy białkowej formujemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze 5 okrągłych bez i pieczemy w temp. 130 stopni ok. 1h. Bezy są upieczone, gdy bez problemu możnemy oderwać spody od blachy.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym.

Owoce pokroić w kosteczkę.

Wierzch każdej bezy zbijamy łyżeczką. Środek wypełniamy ubitą śmietaną, na którą wykładamy nasze owoce.

Smacznego!!


6 komentarzy:

  1. Tak sugestywnie piszesz o niej we wstępie,że chce mi się zaraz pędzić do kuchni i piec bezę!
    Mięciutką i ciągnącą w środku...
    Ach!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Te kolory na talerzyku zachwycają;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolory mnie urzekły, energetyzujący deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosto, kolorowo i smacznie ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda cudnie. Uwielbiam bezy, uwielbiam pavlovą, więc obok tych zdjęć nie mogę przejść obojętnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...