sobota, 19 lutego 2011

Pełnoziarnista pizza z chorizo i suszonymi pomidorami

Ostatnio w mojej kuchni rządzi kolor czerwony i czerwona będzie dzisiejsza pizza. Szczególnie polecam ją wszystkim tym, którzy chcą urozmaicić włoski repertuar o pełnoziarnisty, zdrowy i ciekawy w smaku placek. Co na górę? Pyszny sos pomidorowy, ognista chorizo i suszone pomidorki, czyli wyraziste akcenty, które świetnie razem współgrają. Szczypiorkiem przełamana czerwień :)


Pełnoziarnista pizza z chorizo i suszonymi pomidorami


Ciasto:
- 250 g mąki pełnoziarnistej,
- 10 g świeżych drożdży,
- ok. szklanka letniej wody,
- łyżka oliwy ze słoiczka z pomidorami,
- płaska łyżeczka soli
- odrobina cukru i letniej wody na rozczyn drożdżowy

Sos pomidorowy:
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- posiekany ząbek czosnku,
- oregano i bazylia,
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka oliwy spod pomidorków
- pieprz

Wierzch:
- starty ser żółty,
- pokrojona w plasterki kiełbasa chorizo,
- suszone pomidory
- oregano


1. Z drożdży, cukru i letniej wody sporządzamy rozczyn, odstawiamy na parę minut. Pozostałe składniki należy połaczyć, dodać rozczyn i wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość, ok. 1,5h.

2. Składniki sosu wymieszać.

3. Ciasto podzielić na dwie części z których uformować dwa placki (ok. 23 cm). Na plackach rozsmarowujemy sos pomidorowy, posypujemy oregano, serem żółtym i obkładamy kiełbaską chorizo oraz suszonymi pomidorami. Pieczemy od ok.20-30 min. w temp. 230 stopni.


Życzę wszystkim miłego weekendu!

21 komentarzy:

  1. Ładne zdjęcia:)I pewnie smakowity placek:)
    Moja chorizzo siedzi cicho na drzwiczkach w lodówce i nawet nie wie co ja z nią jeszcze zrobię ... Ba..., nawet ja tego jeszcze nie wiem...

    OdpowiedzUsuń
  2. A wiesz, że nie jadłam jeszcze pizzy z chorizo! A to przecież musi być pyszne, bo u Ciebie wygląda znakomicie!
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Razowa pizza... Twoja wygląda naprawdę dobrze. Przepis sobie zapisuję i muszę wypróbować:) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, taką pizzą to bym nie wzgardziła. Zdrowa, bo pełnoziarnista, aromatyczna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się wierzch tej pizzy, a ciasto z mąki pełnoziarnistej zachęca jeszcze bardziej.

    OdpowiedzUsuń
  6. jak dla mnie jest idealna! z takimi dodatkami nie może być inaczej, a jestem pewna, że pełnoziarniste ciasto bardzo do niej pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lepszy smak skopiowal moj pomysl, to znaczy ja tez zapisuje przepis i bede robic:d
    I postaram sie byc szybsza:)

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z aromatycznymi kiełbasami pizze są najlepsze :-) A klimat zdjęć - cudownie włoski! :) Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pizzy z pełnoziarnistej mąki jeszcze nie kosztowałam, ale widzę ze ze smakiem bym zjadła i poprosiła o drugi kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosta, ale niewątpliwie pyszna. Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ewelajno - dziękuję bardzo! A co do chorizo, to poczekaj jeszcze troszkę, bo wszystkie spontaniczne pomysły są najlepsze.

    Aniu - musisz koniecznie spróbować, bo smakuje bosko :)

    lepszysmak - spróbuj i potem powiedz czy smakowała!! Pozdrawiam i dziękuję za komentarz :)

    Kubełek Smakowy - dzięki!

    Agnieszko, kabamaigo - dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie!!

    Paulo - dzięki za miłe słowa!

    Smaczny Dom - haha, nowe zawody w robieniu pizzy się szykują ;)

    Kasiu - bardzo miły komentarz, doceniam!

    kulinarne-smaki, delikatessen - proste składniki, ale skomplikowany smak :)

    OdpowiedzUsuń
  12. totalny strzał w dziesiątkę- świetne ciasto i te dodatki;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Placek prezentuje się pięknie, ale to te suszone pomidorki kuszą mnie najbardziej:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Panno Malwinno - rzeczywiście ciasto to moje odkrycie :)

    żeniu - dziękuje za wizytę i komentarz. Zapraszam ponownie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. u mnie ciężko z chorizo, ale jakoś da się zdobyć :) reszta składników też w moich smakach, zazdroszczę takiej kolacji :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Podoba mi się razowa wersja. Pizza pewnie trochę cięższa, ale o ile zdrowsza!

    OdpowiedzUsuń
  17. Zachwycająca :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Chorizo jest wg mnie świetnym dodatkiem, który znacznie podkręca smak pizzy. Taką pizzę z chorizo robię też ostatnio na specjalnym kamieniu ceramicznym, który zakupiłem w sklepie na https://duka.com/pl/. Dużą zaletą pieczenia ciasta na kamieniu jest absorbowanie wilgoci, dzięki czemu spód pizzy ma zawsze idealną kruchość.

    OdpowiedzUsuń
  19. Pizza wygląda tak pysznie, że myślę, że świetnie sprawdzi się w piekarniku elektrycznym mozano

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...