środa, 4 maja 2011

Konkurs Tchibo Exclusive 100% Arabica - zapraszam!

Drodzy Czytelnicy!

Pewnie większość z Was nie wyobraża sobie bez niej początku dnia, pracowitego popołudnia czy spędzenia paru miłych chwil ze znajomymi w kawiarni. Kawa :) Pobudza, otula nas aromatem, inspiruje.

Mam przyjemność zaprosić Was, amatorów tego poruszającego zmysły napoju, do konkursu organizowanego wspólnie z producentem kawy Tchibo Exclusive 100% Arabica.



Jak wygrać?

Pochwalcie się Waszymi ulubionymi wiosenno-letnimi przepisami na pobudzający napój z dodatkiem kawy Arabica. To mogą być koktajle, drinki, aromatyzowane kawy, smoothie itp. Wasze pomysły możecie zamieszczać w komentarzach lub wysyłać na mój adres mailowy:

escapade_gourmande@yahoo.fr

Czas trwania konkursu:

Na Wasze propozycje czekam od 4 do 15 maja. Ja wyłonię pięć, moim zdaniem najciekawszych, zwycięskich przepisów, a wyniki ogłoszę 16 maja :)

Nagrody:


Do wygrania 5 zestawów z kawami Tchibo Exclusive 100% Arabica wraz z dwiema ślicznymi filiżankami.



Moi Mili, do dzieła! Czekam na Wasze kawowe pomysły.

12 komentarzy:

  1. :) może i ja spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja proponuję mrożoną kawę z nutą kokosa

    Składniki na szklankę 300ml :

    50 ml zaparzonej mocnej kawy Arabica Tchibo
    200 ml zmrożonego mleka
    gałka lodów kokosowych lub waniliowych
    bita śmietana - 2~3 łyżki
    aromat kokosowy - 1 łyżeczka
    wiórki kokosowe

    Zaparzoną i wystudzoną kawę mieszamy w blenderze z mlekiem i aromatem kokosowym przez około 1,5 minuty. Do szklanki wkładamy lody, zalewamy je kawą z mlekiem. Na to nakładamy bitą śmietanę i posypujemy wiórkami kokosowymi.

    Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kawa z mleczkiem kokosowym
    100 ml zaparzonej kawy Tchibo 100% Arabica
    150ml mleczka kokosowego
    cukier do smaku

    Ubijamy mleko kokosowe w blenderze lub szejkerze i mieszamy z posłodzoną kawą.
    Proste i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. No, konkurs kawowy dla kawoszy :) Czyli i dla mnie! :)

    A ja uwielbiam kawę na ciepło, kiedy dodaję do niej kieliszek likieru o ciepłym smaku: kokos, czekolada, orzechy... Z odrobiną mleka. Wtedy grzeje i pobudza równocześnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 100 g czekolady i dodajemy 100 ml kremówki. Mieszamy. Parzymy 0,5 litra mocnej kawy Tchibo Arabica i jeszcze gorącą, mieszamy z powstałą masą, dodając łyżkę cukru i... 2 łyżki Baileysa :) Rozlewamy do czterech szklanek/kubków. Kolejne 100 ml kremówki ubijamy i dekorujemy nią wierzch kawy, posypując odrobiną kakao. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja natomiast w ciepłe/gorące dni chętnie piję dla orzeźwienia takiego kawowego shake'a:
    czubatą łyżeczkę kawy Tchibo Exclusie 100% Arabica zalewamy 1/3 szklanki wrzątku. Studzimy, odcedzamy. Za pomocą blendera miksujemy 200 ml lodów śmietankowych, dodając powoli kawę oraz mleko skondensowane niesłodzone - do uzyskania pożądanej konsystencji. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja propozycja to "Gorąca mokka", coś co nie jest zmulające, a pozwoli odliczyć nie tylko zimowe długie wieczory:)
    Składniki (na 4porcje):
    -500ml mleka
    -125ml śmietanki 36%
    -150g kawałków gorzkiej czekolady, dodatkowo odrobina utartej do dekoracji
    -2 łyżeczki cukru pudru
    -60ml mocno zaparzonej Kawy Tchibo Exclusive 100% Arabica (rozpuszczalna)
    Wykonanie:
    Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia mleko i śmietankę,nieustannie ubijając dla uzyskania pianki.
    Do wrzącego mleka dodać czekoladę i cukier puder. Mieszając, aż do roztopienia czekolady. Do czterech kubków wlać odrobinę kawy, następnie dolewać mieszanki czekoladowej, zdejmując piankę.
    Posypać startą czekoladą i natychmiast podawać.
    Smacznego ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mój sposób na letni upał to kawa mrożona - robię filiżankę baardzo mocnej kawy - studzę ją. W oddzielnym naczyniu spieniam zimne mleko - nabiera ono wtedy lżejszej konsystencji choć pianka oczywiście tworzy się na krotko - do przeźroczystej szklanki wlewam kawę na to mleko i kilka kostek lodu, dolewam 2 łyżki syropu czekoladowego do kawy i wszystko przykrywam ,,czapką" z bitej śmietany - posypuję startą czekoladą lub kakaem (cynamon też jest świetny) i GOTOWE!!! naprawdę w upalne dni nie ma lepszego sposobu na orzeźwienie.

    pozdrawiam Jagienka!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja propozycja na słotne letnie dni:
    filiżanka kawy z łyżeczką konfitury różanej. Napój wprost magiczny, pozwala zapomnieć o cieknącym z nieba deszczu i poczuć się jak w rozświetlonym słońcu ogrodzie.

    OdpowiedzUsuń
  10. a ja uwielbiam wypić drinka, który u mnie nazwy nie ma .ale smak ma nieziemski:)

    3 żółtka ucieram z 50 g cukru pudru na biały krem. Do tego dodaję 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w 2 - 3 łyżkach gorącej wody. Wszystko ucieram pałką lub mikserem...a do tego wlewam powoli koniak (którego dodaję w zależności od potrzeby lub zachcianki):) podaję ze sporą ilością kostek lodu:)
    pozdrawiam
    Jola

    OdpowiedzUsuń
  11. mój ulubiony napój kawowy jest dość nietypowy i raczej nei każdemu przypadnie do gustu ale ja za nim szaleję
    wystarczy zapażyć szklankę arabici z2-3 listkami świeżej melisy
    do wystudzonej przecedzonej kawy dodajemy 2 kulki lodów śmietankowych i dokładnie mieszamy
    wlewamy do wysokiej szklanki i ozdabiamy kleksem bitej śmietany [lub jeszcze kuleczką lodów]i startą czekoladą oraz listkami leisy

    czasem zamiast melisy używam mięty.
    jeśli ktoś lubi bardzo słodkie napoje to można odrobinę osłodzić[ale to zależy od słodkości lodów]

    naprawdę polecam wypróbowanie tego napoj ponieważ melisa lub mięta nadają mu niesamowity posmaczek który wyczujemy dopiero po wspaniałym aromacie kawy.

    zielonamorelka

    OdpowiedzUsuń
  12. KAWA Z AJERKONIAKIEM

    Składniki:

    * ajerkoniak – 1/3 szklanki
    * espresso – ok. 40 -50 ml
    * bita śmietana – dowolna ilość
    * kawa mielona do dekoracji

    przygotowanie:

    * Na spód szklanki do latte wlewamy ajerkoniak
    * Na ajerkoniak delikatnie po ściance szklanki wlewamy kawe espresso z tchibo exclusive 100% arabica
    * na to wykładamy bitą śmietaną.
    * Wierzch oprószamy kakao lub kawą

    pozdrawiam
    ^^^^^ Angelika ^^^^^

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...