poniedziałek, 22 października 2012

Blanquette de poulet, czyli biały gulasz drobiowy na piwie

Blanquette de veau to klasyka kuchni francuskej. Cielecina duszona w białym, kremowym sosie (od jego koloru pochodzi nazwa dania) z pieczarkami i marchewką. Ja natomiast proponuję kurczaka w stylu blanquette na bazie sosu piwnego. Szczerze polecam tą wariację. Mięciutkie mięso, esencjonalny, śmietanowy sos...czego chcieć więcej w ponury jesienny wieczór?



Biały gulasz drobiowy na piwie
(inspiracja)

- 600g piersi z kurczaka,
- 400g pieczarek,
- dwie marchewki,
- duża cebula,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła,
-150 ml jasnego piwa,
- 150 ml wody,
- 75ml śmietany, najlepiej creme fraiche 30%
- łyżka mąki



Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 10 min. Mają być ścięte na zewnatrz i sprężyste w środku. Przecedzamy z zaszumionej wody.
Cebule kroimy w piórka, czosnek siekamy, marchewkę kroimy w plasterki. Wrzucamy na rozgrzane masło i dusimy. Cebula musi być zeszklona. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy wszystko razem (pieczarki mają być miękkie). Mięsko wrzucamy do uduszonych warzyw i pieczarek. Oprószamy łyżką mąki; zalewamy piwem i wodą. Gdu sos się zagotuje zmniejszamy ogień i dusimy bez przykrycia ok. 15 min. Po tym czasie zakrywamy i dusimy jeszcze 20 min. Na koniec dodajemy zahartowaną śmietanę oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 5 min.

Blanquette podajemy z ziemniaczkami lub makaronem.

---

PRZYPOMINAM O KONKURSIE!!

8 komentarzy:

  1. No właśnie, wspaniałe danie na taką smętną pogodę :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda absolutnie rewelacyjnie! Super! z chęcią w niedługim czasie zrobię!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię piwne gulasze, goryczka piwa i słodkość marchewki to wspaniały duet.

    OdpowiedzUsuń
  4. Hello to all, for the reason that I am actually keen of reading
    this weblog's post to be updated on a regular basis. It consists of pleasant material.

    Feel free to surf to my web blog: know more

    OdpowiedzUsuń
  5. Hello there! I just wish to offer you a huge thumbs up for your
    great information you have got here on this post.

    I'll be returning to your web site for more soon.

    my page - latinguyz

    OdpowiedzUsuń
  6. Hey exceptional blog! Does running a blog such
    as this require a large amount of work? I have virtually no understanding of programming but I was hoping to start my
    own blog soon. Anyhow, if you have any ideas or techniques for new blog
    owners please share. I understand this is off subject
    nevertheless I simply had to ask. Thank you!


    Have a look at my homepage kearney

    OdpowiedzUsuń
  7. Hey just wanted to give you a quick heads up and
    let you know a few of the pictures aren't loading correctly. I'm not sure why but I think its a
    linking issue. I've tried it in two different browsers and both show the same results.

    My web site; kohlberg

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...