Uwielbiam kształt marakonu udon :) Taki sprężysty, grubiutki...można go sprawnie nabierać pałeczkami i nie wyślizguje się. Kojarzy mi się wyłącznie z potrawami błyskawicznymi. Dziś mam dla Was przepis na warzywa smażone z kurczakiem w towarzystwie rzeczonego makaronu. Azjatyckie klimaty.
Kurczak smażony z warzywami z makaronem udon
- 500g piersi z kurczaka,
- opakowanie makarony udon,
- 2 marchewki pokrojone w słupki,
- garść groszkun cukrowego,
- pół cebuli- piórka,
- pół czerwonej papryki,
- czarny sezam,
- mix olejów- olej sezamowy, arachidowy i rzepakowy
- sos sojowy ciemny
Na ok. godzinę przed smażeniem marynujemy piersi z kurczaka (pokrojone w paski) w sosie sojowym. Słupki marchewki i groszek cukrowy blanszujemy przez ok. 5 minut. Na mocno rozgrzanym oleju (mix) smażymy kurczaka do którego dokładamy partiami najpierw cebulę, potem paprykę,a gdy ostatnia nieco zmięknie wrzucamy marchewkę i groszek. Przyprawiamy całość jeszcze sosem sojowym.
Podajemy na ugotowanym makaronie udon posypane czarnym sezamem. Smacznego!
Wygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaki, szybkość to dodatkowy atut :)
OdpowiedzUsuń