Dynia w occie
- ok. 1kg dyni,
- 4 szklanki wody,
- 1 szklanka octu,
- 5 łyżek cukru cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- po 2 goździki na słoik
Dynie obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości. Układamy w wyparzonych wcześniej słoikach. Do każdego z nich wrzucamy dwa goździki. Wodę z cukrem, solą i octem podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Dynię zalewamy zalewą. Słoiki dobrze zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 min. (od zagotowania wody).
***
Przypominam o trwającym pachnącym konkursie z marsylskie.pl!!!
świetna.
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspirację dla mojej uwielbionej w tym sezonie dyni.
O tak, dynia w occie jest pycha :)
OdpowiedzUsuńNajlepsza po kilku dniach! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzień dobry jestem początkującą kucharką a dostałam ogromną dynię od Babcii i spodobał mi się Twój pomysł tylko słowo pasteryzacja brzmi dla mnie dosyć magicznie. Czy mogłabyś dokładnie opisać tą pasteryzacje co jak ile i jak długo ? Z góry bardzo dziękuje Patrycja :)
OdpowiedzUsuńPatrycjo, pasteryzacja pomaga przechowywać zrobione przez nas przetwory. Poprzez podgrzewanie słoików eliminujemy bakterie i w ten sposób słoiczki mogą być przechowywane przez miesiace, a czasem lata. Najpierw przygotowujesz czyste, wyparzone w gorącej wodzie słoiki z pokrywkami. Napełniasz je przetworami, zakręcasz. Przygotowujesz duży garnek wyściełany papierem do pieczenia lub sciereczką bawełnianą (po to,by słoiki sie nie obijały o siebie). Wstawiasz przetwory. Napełniasz garnek do połowy wodą. Jest taka zasada. Jeśli zalewa w słoiku jest gorąca, to woda w garnku też taka powinna byc. Jesli zimna, to taka też ma być woda w garnku do pasteryzacji. Przykrywamy garnek, właczamy ogień. Gdy woda w garnku zacznie sie zagotowywać (bulgotać) to od tego momentu mierzymy czas pasteryzacji. Dla dyni jest to tylko 10 minut, gdyż to miękkie warzywo i łatwo można je rozgotować. Po tym czasie wyłączamy płomień i ostrożnie wyjmujemy słoiki. Ukłądamy zakrętką do dołu i czekamy jak ostygną. Powietrze w nich będzie zasysać zakrętki- usłyszysz charakterystyczny odgłos.
UsuńMam nadzieję,że Ci pomogłam :) Pozdrawiam ciepło!
Mieszkam w Turcji, nie ma tu octu spirytusowego jest tylko winny i jabłkowy. Czy one sie nadadza? Takie piękne dynie są teraz w każdym warzywniaku, że mnie kusi spróbować.... :)
OdpowiedzUsuńLepszą alternatywą do octu spirytusowego (10%) jest ocet winny (ok.6%). Jest słabszy, więc musiałabyś zwiększyc proporcje octu np. dać 1,5 szklanki. Najlepiej to zrób to wg. swojego smaku: skosztuj zaprawę i dodaj octu wg. potrzeby. Pozdrawiam ciepło!
UsuńOkej, sprobuje :) dam znac czy wyszlo, dzieki! :)
OdpowiedzUsuńthat seems good and naturel ;) tnks for article ..
OdpowiedzUsuń______________________________________
lave-vaisselle
Thank you again for all the knowledge you distribute.Good post. And also see this IHBT Jobs.
OdpowiedzUsuń